Door rechts én links

Tegenslag voor Macron: omstreden immigratiewet weggestemd

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© REX by ShutterstockTegenslag voor Macron: omstreden immigratiewet weggestemd
RTL

Een gevoelige nederlaag voor de Franse president Emmanuel Macron: het Franse parlement heeft zijn omstreden migratiewet weggestemd.

Macrons binnenlandminister Gérald Darmanin bood na de stemming zijn ontslag aan, maar dat is door Macron niet geaccepteerd.

Sneller werk voor ongedocumenteerden

De bedoeling van de wet was om de asielprocedure te versnellen en ongedocumenteerden sneller toe te staan om te werken in Frankrijk. Tegelijkertijd zouden migranten sneller kunnen worden uitgezet als ze gevaarlijk worden geacht en kunnen migranten moeilijker hun gezinnen naar Frankrijk halen.

Zowel links als rechts had kritiek op de wet. Sommigen vonden dat de wet te streng was, anderen wilden juist veel hardere maatregelen nemen om de asielinstroom te beperken. De radicaal-rechtse Marine Le Pen is blij dat het voorstel is weggestemd en zegt dat de Fransen nu worden beschermd voor een 'migratiegolf'.

De links-radicale Jean-Luc Mélenchon riep Darmanin op om op te stappen na het klappen van de wet. Macron wil daar niets van weten en vraagt zijn minister met nieuwe ideeën te komen om de obstakels voor de wet te overwinnen.

Franse president Macron: 'Op pannen slaan helpt dit land niet vooruit'
Lees ook

Franse president Macron: 'Op pannen slaan helpt dit land niet vooruit'

De wet moet nu worden aangepast om toch aangenomen te worden, maar er wordt in Franse media ook al gespeculeerd dat de regering dat niet zal doen.

Motie van wantrouwen

Macron kan via een artikel in de grondwet het parlement omzeilen, zoals hij ook deed om de omstreden pensioenwet aangenomen te krijgen.

Dat is een weinig populaire maatregel en daarom is het de vraag of hij  die weer zou willen gebruiken. Het parlement zou dan namelijk met een motie van wantrouwen kunnen komen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Emmanuel MacronImmigratieFrankrijk