Boze demonstranten

Franse president Macron: 'Op pannen slaan helpt dit land niet vooruit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPFranse president Macron: 'Op pannen slaan helpt dit land niet vooruit'
RTL

De Franse president Emmanuel Macron heeft uitgehaald naar de demonstranten die te pas en te onpas boos op potten en pannen staan te slaan. Fransen zijn boos om de pensioenhervormingen. 'Op pannen slaan gaat dit land niet vooruit helpen', zei de president gisteren bij een bezoek aan de Elzas.

Overal waar de Franse president Emmanuel Macron de afgelopen tijd komt, wordt hij opgewacht door groepen boze demonstranten. Zij protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

'De tijd waarin we leven'

Gisteren trok Macron naar de noordoostelijke Franse regio Elzas om een fabriek te bezoeken. Bij aankomst stonden er zo'n honderd demonstranten op potten en pannen te slaan. Zij werden door de politie aan de kant gezet.

"Op pannen slaan gaat dit land niet vooruit helpen", zei Macron. De talloze demonstraties beschreef hij 'simpelweg als de tijd waarin we nu leven'.

Ook tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland werd Macron vorige week onderbroken door betogers. "Waar is de Franse democratie", vroegen zij. Bekijk dat hier:

Actievoerders verstoorden een toespraak van de Franse president Macron in Den Haag vorige week.

Het slaan op potten en pannen begon grootschalig toen Macron maandag een tv-toespraak gaf. Een dag later gebeurde het opnieuw in Saint-Denis, ten noorden van Parijs.

'Niet de hele realiteit'

"De realiteit in dit land bestaat niet alleen uit mensen die lawaai maken of met potten en pannen klagen", zei Macron gisteren. Eerder haalde hij zich al de woede van veel Fransen hals door te zeggen dat het demonstrerende volk geen legitimiteit heeft tegenover democratisch gekozen volksvertegenwoordigers.

Op 1 mei hebben de Franse vakbonden weer een massale staking aangekondigd.  

Rutte over protest tegen Macron: demonstreren moet fatsoenlijk
Lees ook

Rutte over protest tegen Macron: demonstreren moet fatsoenlijk

Lees meer over
Emmanuel MacronDemonstratiesFrankrijk