Kamer wil regels rond stikstofneerslag van projecten versoepelen
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regels rond de stikstofneerslag van projecten worden versoepeld. Daarmee zouden duizenden projecten die relatief weinig stikstof uitstoten, gemakkelijker een vergunning kunnen krijgen. Ook de VVD van stikstofminister Van der Wal is voor de motie.
De motie van Nieuw Sociaal Contract wordt in ieder geval gesteund door de partijen die ook in de formatie aan het onderhandelen zijn: PVV, BBB en ook de VVD. De meeste van die partijen zijn zeer kritisch over het stikstofbeleid van het demissionaire kabinet.
0.005 mol
Nu is het zo dat elk project dat meer dan 0.005 mol stikstof per hectare uitstoot, een vergunning moet aanvragen. Om die vergunning te krijgen, moet aangetoond worden dat de uitgestoten stikstof ergens anders gecompenseerd wordt. Die 0.005 mol is bepaald aan de hand van een model, en daar is NSC kritisch over.
Volgens NSC-kamerlid Holman kan het gebruikte model 'niet met voldoende zekerheid berekenen' of zo'n kleine stikstofneerslag daadwerkelijk van een bepaald project komt, en ook niet of dat project 'tot significante natuurschade leidt'.
In het plan van de Kamer wordt die ondergrens van 0.005 mol daarom verhoogd naar 1 mol per hectare per jaar. Dat betekent dat vele projecten, zoals bouwprojecten, maar ook sommige boeren die vroeger dachten geen vergunning nodig te hebben maar dat onder de huidige regels wel moeten, automatisch in aanmerking komen voor een vergunning.
Strenge voorwaarden
Of het plan van de Kamer minister Van der Wal in een moeilijk parket brengt is overigens de vraag. In de motie zijn namelijk twee strenge voorwaarden opgenomen: zo kan de verhoogde ondergrens pas in gaan als de Raad van State daarvoor toestemming heeft gegeven. Ook moet de stikstofuitstoot eerst flink 'structureel' zijn gedaald.
Aan beide voorwaarden is voorlopig nog niet voldaan. Het is de vraag of de Raad van State überhaupt akkoord gaat met de verhoogde ondergrens.