Het water stijgt, maar de dijken lijken voorlopig te houden
De oostelijke en zuidelijke provincies van Nederland houden deze dagen de adem in voor het stijgende water in de rivieren. Op sommige plaatsen is het spannend, maar de dijken lijken het voorlopig te houden. Morgen bereikt het water het hoogste niveau.
Noodgevallen hebben zich vannacht niet voorgedaan; het blijft vooralsnog bij ondergelopen kelders en straten die blank staan.
Sommige gebieden 'oranje' maar nergens 'rood'
Reden voor paniek is er op dit moment niet, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar desgevraagd: "Het water staat natuurlijk op sommige plekken hoog, anders zouden mensen in Overijssel en Gelderland niet met zandzakken slepen, maar het water staat volgens Rijkswaterstaat nergens gevaarlijk hoog."
Huizinga wijst op de kaart van Rijkswaterstaat met waterhoogtes bij de meetpunten in Nederland. "Je ziet op meerdere plekken, met name langs de IJssel bij Zwolle en Dalfsen en Olst, Deventer en Zutphen, oranje gebieden. Dat betekent 'hoogwater'. Maar het is nergens rood; die kleur staat voor extreem hoogwater. In dat geval zou het gevaarlijk worden."
De regenverwachting voor de komende dagen lijkt ook gunstig, zegt Huizinga. "Er trekt vanavond wel een regengebiedje over het land, maar dat is niet ernstig. Er kan een paar millimeter vallen, maar dat kunnen de rivieren wel behappen."
Dat blijft de komende dagen ook zo, volgens de meteoroloog: "Er staan wat buien op het menu, maar niet de langdurige regenval van de voorbije weken."
Waterniveau piekt morgen
Toch zal de waterstand in de rivieren in elk geval tot morgen blijven stijgen, zo is de verwachting. Daarbij speelt smeltwater uit de Alpen een belangrijke rol, in combinatie met de vele regenval in Duitsland en het oosten van Nederland de afgelopen weken. "Dat komt allemaal samen in de IJssel", zegt Huizinga, "vandaar dat die zo hoog staat. Morgen wordt de piek verwacht. Daarna zou het waterniveau weer langzaam moeten zakken."
Dit alles neemt niet weg dat waterschappen met duizenden dijkwachters en vrijwilligers alert blijven op zwakke plekken in de dijken. Huizinga: "De aanhoudende regenval van de afgelopen tijd heeft ervoor gezorgd dat de bodem verzadigd is met water. Dat doet iets met de dijken. De grond kan gaan schuiven."
Met name Deventer wacht vandaag in spanning af, zegt een woordvoerder van de gemeente. Vanochtend stond het waterpeil daar op 6,21 meter, iets lager dan het kritieke punt van 6,30 meter waarop de IJssel overstroomt. Dat is nu iets opgehoogd met zandzakken. "We hopen dat dit voldoende is om de IJssel binnen de kades te houden", zegt de woordvoerder. "Het zal spannend worden."
In Zwolle kwam het water in de grachten gisteren tot aan de randen, maar het ging er net niet over. In Deventer maakten we deze video, waarin je ziet hoe er aan een nooddijk gewerkt wordt en hoe bewoners hun meubels in veiligheid brengen: