Bewoners mogen nog niet terug naar woonboten bij Maastricht
Helikopters van het leger dropten vandaag netten vol grote stenen op de doorgebroken dam bij Maastricht, morgen gaan ze daarmee verder. Door het zoveel mogelijk dichten van de dam probeert Rijkswaterstaat de stroomsnelheid van het water verminderen. Een nadeel: bewoners van de woonboten in de buurt mogen hun spullen niet ophalen.
Dat was hen wel beloofd, maar is niet mogelijk door de inzet van legerhelikopters bij het dichten van een doorgebroken dam in de waterloop waarlangs de woonboten voor anker liggen.
Bewoners teleurgesteld
Gisteren beloofden burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht en Rijkswaterstaat de bewoners tijdens een bijeenkomst dat ze vandaag even naar hun woonboot mochten. Dan zouden ze wat spullen kunnen ophalen, de planten water geven en de schade opnemen. Vanochtend werd hen echter medegedeeld dat het niet doorgaat. Tot grote teleurstelling van de bewoners.
Medewerkers van aannemer Maurik houden de situatie rond de woonboten goed in de gaten, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Door de aanleg van een nooddam kan het waterpeil zakken, waardoor de boten op de bodem vast kunnen raken. Voorlopig is de nooddam die het vanuit de Maas binnenstromende water moet tegenhouden, nog niet klaar.
Zestig netten vol stenen
Helikopters van het leger waren vandaag de hele bezig met het droppen van zakken stenen van 4 duizend kilo per stuk op de doorgebroken dam. "Zolang er gevlogen wordt, kunnen de bewoners zeker niet naar hun boot", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio vanmiddag. "De helikopters vliegen tot het donker wordt. Ze vliegen af en aan."
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei dat rond 13.45 uur dertig netten met zware stenen gedropt zijn. In totaal moeten de helikopters zestig netten in de kapotte dam laten zakken.