Na twee jaar oorlog

Zelensky vervangt hoogste militair Oekraïne: 'Tijd voor vernieuwing'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / EPAZelensky vervangt hoogste militair Oekraïne: 'Tijd voor vernieuwing'
RTL

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de topgeneraal Valeri Zaloezjny vervangen als commandant der strijdkrachten. De generaal Oleksandr Syrsky is benoemd als zijn opvolger. Zelensky heeft Zaloezjny wel gevraagd om onderdeel te blijven van de militaire top, na wekenlange geruchten dat hij zou worden ontslagen.

Op berichtenplatform X bedankt Zelensky Zaloezjny voor de afgelopen twee jaar. Volgens de Oekraïense president is het tijd voor vernieuwing in de krijgsmacht. 

Of Zaloezjny ingaat op het aanbod van Zelensky om onderdeel te blijven van de Oekraïense legertop is niet duidelijk. In een bericht op Telegram laat hij weten dat 'iedereen een veranderende realiteit moet accepteren'. Ook geeft hij in dat bericht toe dat het nodig is om de strategie in de oorlog aan te passen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook de minister van Defensie meldt dat vandaag besloten is om de legerleiding te veranderen.

"De oorlog blijft niet hetzelfde. Een oorlog verandert continu en vraagt om aanpassingen. Er zijn nieuwe tactieken en strategieën nodig", aldus minister Umerov.

Geen verrassing

Chris Colijn, Oekraïne-deskundige bij RTL Nieuws, zegt dat de beslissing al even in de lucht hing. "Het was niet zozeer de vraag of het zou gebeuren, maar wanneer het zou gebeuren. Zelensky en Zaloezjny verschilden van mening over hoe de oorlog voortgezet moest worden. Tegelijkertijd is Zaloezjny een erg populaire man in Oekraïne en kon Zelensky deze beslissing niet over een nacht ijs maken."

"De nieuwe man, Oleksandr Syrsky, is ook populair onder het volk maar wel minder dan Zaloezjny", weet Colijn. "Hij was hiervoor commandant van de landstrijdkrachten en was in die rol verantwoordelijk voor het verdrijven van de Russen bij Kyiv in het begin van de oorlog. Opmerkelijk is dat Syrsky is geboren en getogen in Moskou en ook daar de militaire academie heeft gedaan. Hij kent daardoor ook wat beter de Russische manier van denken."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOekraïneRusland