Poetin tegen omstreden interviewer: VS moet stoppen met wapenleveringen aan Oekraïne
In een interview van ruim twee uur heeft de Russische president Vladimir Poetin vannacht gezegd dat 'Rusland niet verslagen kan worden'. Poetin roept de VS op om te stoppen met wapenleveringen aan Oekraïne. Verder zei hij dat 'een deal mogelijk is' over de vrijlating van WSJ-journalist Evan Gershkovich. Niet iedereen is te spreken over het interview.
Vannacht om 00.00 uur verscheen het interview dat de Amerikaan Tucker Carlson deze week hield met de Russische president online.
De oud-Fox News presentator is de eerste westerse journalist die Poetin één-op-één sprak sinds 2019. Carlson is omstreden en werd vorig jaar ontslagen door de rechtse zender. Experts legden deze week aan RTL Nieuws uit dat Poetin waarschijnlijk niet hoeft te rekenen op kritische vragen van de Amerikaan.
Eerste antwoord: 36 minuten
Het gesprek duurde ruim twee uur. De eerste vraag die Carlson stelde, was waarom Poetin bijna twee jaar geleden begon met de oorlog in Oekraïne. Het antwoord van de Russische president duurde 36 minuten. Zijn monoloog werd integraal uitgezonden.
Poetin besprak de geschiedenis van de Sovjet-Unie, Rusland en Oekraïne. Hij was minutenlang aan het woord over gebeurtenissen in de negende en dertiende eeuw. 'Sorry, waar in de geschiedenis zijn we nu?', vroeg Carlson, waarna Poetin verder ging.
Aanbeland in de 21ste eeuw gaf Poetin de Verenigde Staten en andere westerse landen de schuld van de oorlog in Oekraïne. Poetin kwam eerder met vergelijkbare beschuldigingen.
'Strategische nederlaag ondenkbaar'
De Russische president zei dat de oorlog in Oekraïne snel opgelost kan worden als de Verenigde Staten en het Westen stoppen met wapenleveranties aan Oekraïne. Ook wil hij dat andere landen het territorium accepteert dat Rusland gewonnen heeft. Een 'strategische nederlaag' voor Rusland is volgens hem ondenkbaar.
"Zou het niet beter zijn om te gaan onderhandelen met Rusland?" suggereert hij. "Sluit een akkoord. Kijk naar de situatie zoals die zich op dit moment ontwikkelt en bedenk dat Rusland zijn belangen tot het eind zal verdedigen."
Geen aanval Polen of Letland
Hij benadrukte dat Rusland geen intentie heeft om Polen of bijvoorbeeld Letland aan te vallen. Op de vraag of hij zich een scenario kan inbeelden waarbij Russische troepen naar Polen worden gestuurd, antwoordde hij: "Slechts in één geval: als Polen Rusland aanvalt."
Buitenlandse media verwijten Carlson dat hij Poetin geen strobreed in de weg legde.
'Langdradig en omslachtig'
"Het grootste deel van de tijd zei Carlson niets, of keek hij verbaasd", schrijft The Washington Post. Vragen over de acties van Russische militairen in Oekraïne werden niet gesteld, ook ging het niet over aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne.
CNN noemt het interview 'langdradig en omslachtig'. "Carlson leek zelf ook de draad kwijt", schrijft de zender.
In een aankondigende video zei Carlson dat het doel van interview was om duidelijk te krijgen waarom Poetin Oekraïne binnenviel en wat zijn doelen nu zijn. "Het is de vraag of kijkers daar nu een duidelijker beeld van hebben gekregen", schrijft de Britse krant The Guardian.
Evan Gershkovich
Volgens The Financial Times kwam de enige kritische noot van Carlson toen het over Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich ging. De 32-jarige Amerikaan zit ruim een jaar vast op verdenking van spionage. Op vragen van Carlson, antwoordde Poetin dat hij denkt 'dat een deal over zijn vrijlating mogelijk is'.
"Ik sluit niet uit dat Gershkovich terug kan keren naar zijn moederland", zei Poetin. Over de voorwaarden van de vrijlating zei de Russische president niets.
Nagesynchroniseerd
In het interview werd Poetin nagesynchroniseerd in het Engels. Volgens CNN zijn de beelden veelvuldig gedeeld op Russische staatsmedia, waar onder meer werd gekopt dat het interview met de Russische president 'al door twintig miljoen mensen' was bekeken.
Carlson plaatste vannacht een video op zijn website, waarin hij volgens The Washington Post zei dat 'hij ook niet helemaal wist wat hij van dit interview moest denken'. Hij vond dat Poetin 'geen coherent verhaal' had, maar dat kwam door afwijzing van het Westen, zei de Amerikaan.
In de aanloop naar het interview zei Carlson dat hij de enige westerse journalist is die de moeite had genomen om zo'n interview aan te vragen. Dat werd meteen tegengesproken door een woordvoerder van het Kremlin.
Er komen tal van verzoeken binnen, meldde het Kremlin, maar die worden afgewezen omdat die media te anti-Russisch zijn.
Carlson moest vorig jaar stoppen bij Fox News om zijn beweringen over verkiezingsfraude in de VS. Sindsdien zendt hij interviews uit via X en zijn eigen website.