Beroep afgewezen

Van spionage betichte Amerikaanse journalist blijft in Russische cel

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPVan spionage betichte Amerikaanse journalist blijft in Russische cel
RTL

Evan Gershkovich, de in Rusland opgepakte journalist van The Wall Street Journal, moet in de gevangenis blijven. Hij had beroep aangetekend tegen zijn voorarrest, maar dat is afgewezen door een rechtbank in Moskou.

De 31-jarige Amerikaan werd op 29 maart opgepakt op verdenking van spionage en zit tot in ieder geval 29 mei in voorarrest. Hij kan bij een veroordeling tot twintig jaar celstraf krijgen.

'Op heterdaad betrapt'

Gershkovich en zijn werkgever ontkennen dat er is gespioneerd, maar volgens het Kremlin is de Amerikaan op heterdaad betrapt, al is daar tot dusver geen bewijs voor gegeven.

De hoorzitting in de rechtbank van Moskou was deels toegankelijk voor de media, die Gershkovich voor het eerst zagen sinds de arrestatie. Hij werd in een hok met glazen wanden van de rest van de zaal gescheiden. Op beelden van voordat het vonnis werd uitgesproken, is te zien dat hij zijn armen over elkaar heen had geslagen en glimlachte.

Evan Gershkovich in een glazen kooi in de rechtbank. Rechts Lynne Tracy, de Amerikaanse ambassadeur in Rusland. © AP
Evan Gershkovich in een glazen kooi in de rechtbank. Rechts Lynne Tracy, de Amerikaanse ambassadeur in Rusland.

Vrijlating prioriteit voor VS

De Amerikaanse regering stelt dat Gershkovich ten onrechte wordt vastgehouden en heeft zijn vrijlating tot een prioriteit gemaakt. Hij kreeg gisteren bezoek van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland. Zij maakte achteraf bekend dat de journalist zich goed voelt en zich sterk houdt.

Gershkovich, wiens ouders de Sovjet-Unie voor de VS verlieten, schrijft al ruim vijf jaar over Rusland. Hij was bezig met een artikel over de houding van de Russische bevolking jegens rekruteringspogingen van het huurlingenleger van de Wagner Groep, dat in Oekraïne voor Rusland vecht.

Lees meer over
WagnergroepSpionageRechtszaakJournalistiekRuslandVerenigde Staten