'Belachelijke beschuldiging'

Amerikaanse journalist in Rusland formeel aangeklaagd voor spionage

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAmerikaanse journalist in Rusland formeel aangeklaagd voor spionage
RTL

De Amerikaanse journalist die vorige week in Rusland werd opgepakt op verdenking van spionage, is nu formeel in staat van beschuldiging gesteld. Evan Gershkovich, die al zes jaar in Rusland woont en werkt voor de toonaangevende krant The Wall Street Journal, ontkent alle beschuldigingen 'categorisch'.

Hij riskeert tot twintig jaar gevangenisstraf. Hij is in beroep gegaan tegen zijn arrestatie. 

De Russische veiligheidsdienst hield Gershkovich op 30 maart aan in de stad Jekaterinenburg. Volgens de Russische autoriteiten werd hij 'op heterdaad betrapt' bij het spioneren voor de Amerikanen in de buurt van een militair complex. 

Belachelijk

De Amerikaanse krant ontkent dat de verslaggever spioneerde en heeft zijn onmiddellijke vrijlating geëist. De regering in Washington noemt de spionagebeschuldiging belachelijk en heeft er bij Rusland op aangedrongen consulaire hulp aan Gershkovich toe te staan. Moskou heeft beloofd dat daar een oplossing voor komt.

Rusland arresteert Amerikaanse journalist, noemt hem 'spion'
Lees ook

Rusland arresteert Amerikaanse journalist, noemt hem 'spion'

Gershkovich is de eerste Amerikaanse journalist die in Rusland is opgepakt voor spionage sinds 1986.

Rusland gebruikt vaker aangehouden Amerikanen als drukmiddel op de Amerikaanse regering. Vermoed wordt dat Gershkovich is aangehouden om later te kunnen uitruilen met een of meer Russen die in de VS vast zitten. Dat gebeurde eind vorig jaar ook met de Amerikaanse basketballer Brittney Griner, die in Rusland was aangehouden:  

Russische staatsmedia hebben beelden vrijgegeven van de gevangenenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten. Op de beelden is te zien dat de Amerikaanse basketballer Griner pas in het vliegtuig te horen krijgt dat ze naar huis gaat
Lees meer over
Oorlog in OekraïneRusland