Afbrokkelende steun

Munitietekort drijft Oekraïne in het nauw: 'Er broeit iets aan het front'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAMunitietekort drijft Oekraïne in het nauw: 'Er broeit iets aan het front'
RTL

Nu eventuele nieuwe steun van de VS aan Oekraïne verder is uitgesteld riskeert het Oekraïense leger een tekort aan munitie uit het Westen. Rusland hoopt daarvan te kunnen profiteren. "Russen zijn wel degelijk met versterkingen bezig."

Honderden tanks en gevechtsvoertuigen en tienduizenden soldaten: volgens Oekraïne verzamelt Rusland een enorm veldleger tegenover de Oekraïense stad Koepjansk in het oosten van het land. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schrijft erover op basis van het Oekraïense Centre for Defense Strategies. 

Eerst Koepjansk, daarna verder oprukken in de provincie Charkiv: dat zou volgens het artikel het plan van de Russen zijn. In 2022 wist Rusland het kortstondig te bezetten, totdat een Oekraïens tegenoffensief het grootste deel van de regio bevrijdde.

Maar een offensief van de Russen op korte termijn verwacht oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif niet: "Ik ben niet overtuigd. Op de kaart zie ik niets bewegen", zegt hij. 

'Er broeit iets'

Dat de Russen bezig zijn met de opbouw van troepen is voor defensiedeskundige Peter Wijninga van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) duidelijk: "Dat gebeurt bij Bachmoet, Donetsk en Koepjansk. Ze zijn wel degelijk met versterkingen bezig. Dat doen ze om uiteindelijk een doorbraak te forceren."

De Kruif: "Mijn verwachting is dat Rusland in april met een offensief komt. Of misschien in maart als het weer het toelaat." Op dit moment is dat onwaarschijnlijker. "Tanks kunnen zich wel door slecht terrein begeven, maar het moeilijkste is de logistiek daarachter. Met weinig daglicht en de kou is het moeilijk elkaar te vinden: welke eenheid zit waar? Dat doe je niet zomaar."

"Er lijkt wel iets te broeien", zegt Wijninga. "Oekraïne heeft munitietekorten. Door het gedoe in de VS, wordt die munitie niet aangevoerd vanuit Amerika. Dat is een kans voor de Russen."

De Amerikaanse Senaat wees deze week een wetsvoorstel over een steunpakket aan Oekraïne ter waarde van 60 miljard dollar af. Momenteel wordt opnieuw gewerkt aan een steunpakket. Daar moet nog over gestemd worden.

Munitietekort

Europa kan het eventuele wegvallen van Amerikaanse steun niet opvangen, zegt Wijninga. Bovendien is de Europese capaciteit om munitie te maken te klein. "Europa had beloofd een miljoen granaten te gaan leveren voor april. Hoeveel dat er nu zijn is niet precies duidelijk, maar het is bij lange na niet wat is toegezegd."

Daar komt nog eens het probleem van een tekort aan infanterie bovenop. De Amerikaanse krant The Washington Post sprak met meerdere Oekraïense soldaten en commandanten. Volgens hen is het tekort aan personeel op dit moment het grootste probleem.

Oekraïne zit best in een penibele situatie, zegt Wijninga. "Oekraïne kan in ieder geval geen offensief voeren op dit moment, enkel de positie behouden en proberen dat zo lang mogelijk vol te houden. Het is hopen dat er in de tussentijd snel meer munitie bijkomt."

Afgelopen nacht liet Poetin zich interviewen. Correspondent Olaf Koens ligt dat interview door.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland