Taakstraf geëist tegen 78-jarige: 'Geen maximumleeftijd voor begaan misdrijf'
Tegen een 78-jarige vrouw die vorig jaar in Veendam een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte, is vandaag in de rechtbank in Groningen een werkstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Taakstraffen onder ouderen komen vaker voor. "Er wordt wel gekeken wat er fysiek nog mogelijk is", zegt strafrechtdeskundige Peter Tak.
De zaak die vandaag in de rechtbank in Groningen diende is er een die alleen maar verliezers kent. De 78-jarige vrouw die voor de rechter moest verschijnen reed op 16 februari vorig jaar met haar auto een 50-jarige vrouw op een fiets aan. Zij overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.
Het ongeluk gebeurde toen de vrouw achteruit haar oprit afreed en daarbij de fietser schepte, meldt RTV Noord. Ze wilde remmen, maar trapte per ongeluk het gaspedaal in waardoor de fietser onder de auto kwam.
120 uur
Volgens officier van justitie kan het niet anders dan dat de vrouw niet goed heeft opgelet en heeft ze daarom schuld aan het tragische ongeval. Hij eiste een werkstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Daarnaast wil hij dat het rijbewijs van de vrouw voor een half jaar wordt ingenomen.
In 2022 kregen ruim 25.000 mensen een werkstraf opgelegd. 2 procent van hen was ouder dan 65 jaar, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland. Volgens strafrechtdeskundige en emeritus hoogleraar Peter Tak is dat logisch. "Er is geen maximumleeftijd voor het begaan van een misdrijf en daarvoor gestraft te worden", legt hij uit. Het is dus niet zo dat je na de pensioengerechtigde leeftijd geen werkstraf meer opgelegd kunt krijgen.
"Als je een gevangenisstraf krijgt opgelegd, kan je tenslotte ook niet zeggen dat je met pensioen bent. Bij het opleggen van een taakstraf wordt wel gekeken wat er fysiek nog mogelijk is."
Alternatief werk
Reclassering Nederland, de organisatie die mensen met een werkstraf begeleidt, bekijkt per persoon welk werk passend is. "Dat doen we niet alleen bij ouderen, maar bij iedereen die een werkstraf opgelegd krijgt. Sommige mensen zijn heel kwiek en kunnen meedraaien met wat we hebben, maar als mensen een beperking hebben gaan we op zoek naar iets anders", zegt woordvoerder Shari Deira.
Schoffelen, vuil prikken en schoonmaken zijn de werkstraffen die het vaakst worden uitgevoerd, maar als dat fysiek te zwaar is wordt er gekeken naar werk dat zittend gedaan kan worden. "Daarbij kan je denken aan verpakkingswerkzaamheden. Maar het is niet zo dat je zelf mag kiezen wat je gaat doen, we zijn geen uitzendbureau."
Over taakstraffen wordt volgens Tak vaak gezegd dat plegers van een misdrijf er 'makkelijk vanaf komen', maar daar is hij het niet mee eens. "Het risico op recidive, dat daders opnieuw de fout ingaan, is na een taakstraf veel minder groot. Ik vind het soms best een heel mooie straf."
Kans op recidive
In het geval van de 78-jarige vrouw is de kans op recidive uitermate klein. Zij leverde haar rijbewijs direct na het ongeluk in en wil nooit meer rijden. Als de rechter haar een taakstraf oplegt, zal dat volgens Tak waarschijnlijk een manier zijn om te reageren op wat er gebeurd is. "Ze heeft niet goed opgelet, maar in dit geval denk je niet aan een gevangenisstraf."
Haar advocaat vindt dat de straf lager zou moeten uitvallen dan de geëiste 120 uur werkstraf. Op 27 februari doet de rechter uitspraak.