Ollongren: 'Zonder VS in NAVO moeten defensie-uitgaven naar 4 procent'
In het geval dat Donald Trump later dit jaar opnieuw president wordt van de Verenigde Staten én er voor kiest om de NAVO de rug toe te keren, moet Europa het defensiebudget flink verhogen. Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren noemt zijn uitspraken 'een wake-upcall'.
De defensieministers van NAVO-landen kwamen gisteren bij elkaar in Brussel. Meteen na afloop van het overleg schoof de Nederlandse minister Kajsa Ollongren aan bij Nieuwsuur.
2 procent
Ging het in Brussel vooral over de uitspraken van Poetin in het interview met Tucker Carlson, de mogelijke komst van Rutte naar de NAVO of de waarschuwing die Trump vorige week deed aan landen die te weinig geld uitgeven aan Defensie? "De uitspraken van Trump", antwoordde Ollongren. Die waren volgens haar 'een wake-upcall'.
Trump zei tijdens een campagnebijeenkomst vorige week dat de Verenigde Staten landen die te weinig aan Defensie uitgeven niet langer zal helpen verdedigen. Van de 31 NAVO-landen voldeden vorig jaar maar zeven aan de norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uit te geven.
Ook Nederland voldeed niet – en geeft mogelijk nog altijd niet genoeg uit.
'Niet langer vanzelfsprekenheid'
"Wij realiseren ons al langer dat we in Europa meer voor onze eigen veiligheid moeten doen. Ook binnen de NAVO, uiteraard", zei Ollongren aan tafel bij Nieuwsuur. "We kunnen dat niet langer als vanzelfsprekend aannemen."
De minister noemt het een 'heel theoretisch scenario', maar stel dat de Amerikanen niet meer mee zouden doen aan de NAVO, 'dan betekent het gewoon dat we onze defensie-uitgaven moeten verdubbelen. Dan moeten we van 2 procent naar 4 procent'. Ze noemt de VS 'een grote en belangrijke bondgenoot'.
Ze benadrukt dat Trump 'president kan worden'. In dat geval 'kan hij ook zomaar besluiten dat hij het anders ziet dan wij zouden willen'.
Bekijk hier wat Trump vorige week in zijn speech zei:
"We zitten rond de 2 procent, en voor mij, als minister van Defensie, is het belangrijkste dat we voor de lange termijn een stabiel budget hebben", zei Ollongren gisteren nog in Brussel. "Daar werk ik aan. Als lid van een demissionaire regering is er niet meer dat ik kan doen".
Ongeschreven regel
In 2014 hebben de NAVO-landen op schrift gezet wat al langer een ongeschreven afspraak was, namelijk dat alle NAVO-partners 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie moeten uitgeven. NAVO-chef Stoltenberg heeft in Brussel bovendien benadrukt dat '2 procent een minimum' is.
De uitspraken van Trump leverde hem kritiek van de huidige president Joe Biden op. De Democraat noemde het 'dom, beschamend en on-Amerikaans' en zei dat hij als president 'iedere centimeter grondgebied' van bondgenoten zal verdedigen.