Israël geeft Hamas deadline voor grondoffensief Rafah: ramadan
Voor het eerst heeft Israël een deadline gegeven voor een grondoffensief in Rafah. Een minister van het oorlogskabinet, Benny Gantz, kondigde gisteravond aan dat het leger de stad binnenvalt als gijzelaars niet voor het begin van de ramadan door Hamas zijn vrijgelaten.
De ramadan begint dit jaar op 10 maart, over drie weken. Wereldwijd is er veel kritiek op het Israëlische plan om Rafah binnen te vallen. Er schuilen meer dan 1,5 miljoen mensen in de stad. Zij vluchtten eerder vanuit het noorden van de Gazastrook.
Gijzelaars
"De wereld en Hamas-leiders moeten het weten: als onze gijzelaars tegen de ramadan niet thuis zijn, zullen de gevechten overal doorgaan, inclusief het Rafah-gebied", vertelde minister Benny Gantz gisteravond volgens de BBC.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf zijn leger al eerder deze maand opdracht om een grondoffensief voor te bereiden in Rafah. Dat is de stad in het uiterste zuidwesten van de Gazastrook, op de grens met Egypte.
Volgens Netanyahu is zo'n grondoffensief nodig zodat Israël de strijd kan aangaan met de laatste bataljons van Hamas, die zich in Rafah zouden bevinden.
"Het is onmogelijk om het doel van de oorlog te bereiken zonder Hamas uit te schakelen en vier bataljons in Rafah achter te laten", zei hij.
Netanyahu zegt met een plan bezig te zijn om burgers in Rafah te evacueren, maar de Verenigde Naties (VN) en mensenrechtenorganisaties in het gebied zeggen dat dit vrijwel onmogelijk is.
Er worden de afgelopen dagen al zware aanvallen uitgevoerd op Rafah, maar voor zover bekend is van een grondoffensief nog geen sprake.
Internationale kritiek
Ook vanuit de internationale gemeenschap is er kritiek op het Israëlische plan. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, zei bijvoorbeeld te vrezen dat er 'veel burgerslachtoffers' zullen vallen bij een Israëlische inval. "Dit is niet te rechtvaardigen", liet ze weten.
Een ooggetuige, Monther Abu Sharch (30), vertelde vorige week aan RTL Nieuws dat er geen veilige plek meer in de Gazastrook is om naartoe te vluchten als Rafah wordt binnengevallen. Er is daarom veel onrust in de stad.
"Iedereen is radeloos", vertelde hij. "Mensen weten dat het weinig zin heeft om binnen de Gazastrook ergens anders heen te gaan. Het is vluchten van de ene uitzichtloze plek naar de andere."