'Grootste slangensoort ter wereld': Freek Vonk doet nieuwe ontdekking
Een bijzondere ontdekking voor Freek Vonk in het Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika. Hij en een team wetenschappers ontdekten een nieuwe slangensoort, volgens Vonk zelf een 'reuzenslang'. Het gaat om de groene anaconda, een soort die al bekend was, maar waarvan nu duidelijk wordt dat die in werkelijkheid uit twee soorten bestaat.
Van de eerder bekende soort was duidelijk dat die in heel de Amazone voorkwam. De nieuwe soort, Eunectes akayima (noordelijke groene anaconda) genoemd, komt alleen voor in het noorden van Zuid-Amerika: onder meer Venezuela, Suriname en Frans-Guyana.
Akayima betekent in verschillende inheemse talen ook 'grote slang'. Samen met veertien biologen en wetenschappers uit verschillende landen publiceerde Vonk over de ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Diversity.
'Zo dik als autoband'
Vonk spreekt op zijn eigen Instagram over 'een reuzenslang'. "De allergrootste anaconda die ik ooit heb gezien zie je in het filmpje, zo dik als een autoband, acht meter lang en ruim 200 kilogram zwaar - met een kop zo groot als mijn hoofd. Vanuit het volste ontzag en bewondering een 'monster'!"
Zie hieronder de beelden hoe Freek Vonk bij de nieuw ontdekte anaconda zwemt:
Volgens Vonk en zijn team zit er een genetisch verschil van 5,5 procent tussen de twee anacondasoorten, en dat terwijl ze qua uiterlijk heel erg op elkaar lijken. "Om dit in perspectief te plaatsen: mensen en chimpansees verschillen genetisch slechts ongeveer 2 procent van elkaar." Vonk noemt de ontdekking één van de hoogtepunten van zijn carrière.
'Anaconda is spraakmakend'
"Dat er nieuwe soorten worden ontdekt gebeurt wel vaker, dat is niet zo bijzonder", zegt slangenexpert Walter Getreuer van reptielenopvang Serpo. "Helemaal in de Amazone gebeurt het vaker. Als biologen zich gaan verdiepen in diersoorten, dan gebeurt dit met enige regelmaat, ook als dieren qua uiterlijk op elkaar lijken. Wat het wel bijzonder maakt is dat het om de grootste slang ter wereld gaat."
"De anaconda is daarom natuurlijk spraakmakend", weet Getreuer. "En door die 5,5 procent verschil is het logisch dat het als een nieuwe soort wordt gezien."
Toch is er niet alleen maar goed nieuws. De ontdekking voelt dubbel voor Vonk. "Omdat de Amazone onder druk staat door klimaatverandering en de alsmaar aanhoudende ontbossing van primair regenwoud. Het voortbestaan van deze iconische reuzenslangen is onlosmakelijk verbonden met het beschermen van hun natuurlijke habitat", zegt Vonk.