Bonjour!

Waar gaan we komende zomer naartoe op vakantie?

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPWaar gaan we komende zomer naartoe op vakantie?
RTL

De kans is groot dat je deze zomer weer Guten Tag, buenos días, bonjour óf gewoon hallo zegt, want Duitsland, Spanje, Frankrijk en ons eigen land blijven onverminderd populair als vakantiebestemming. Maar de duurdere vliegtickets zorgen er ook voor dat Nederlanders uitwijken naar alternatieve landen, blijkt uit onderzoek van de ANWB.

De toeristenbond vroeg bijna 2000 Nederlanders naar hun vakantieplannen voor 2024. Hoe vaak en hoe lang gaan we, waarheen, hoe en in wat voor accommodatie verblijven we? Een ding is duidelijk: we gaan.

9 op de 10 

"Uit ons onderzoek blijkt dat negen op de tien Nederlanders dit jaar op vakantie gaan. Het is een van de laatste dingen waar we op bezuinigen", vertelt ANWB-woordvoerder Sanne Over aan RTL Nieuws. Wel gaan we iets minder vaak dan vorig jaar en nemen we minder vakantiedagen op. "50 procent gaat een week of langer, 30 procent gaat twee weken en 9 procent gaat drie weken weg."

Topdrukte bij fysieke reisbureaus: 'Corona is omslagpunt geweest'
Lees ook

Topdrukte bij fysieke reisbureaus: 'Corona is omslagpunt geweest'

De strandvakantie, buitenlandse stedentrip en vakantieparken blijven favoriet. Het liefst slapen we in een hotel, huisje op een vakantiepark of een huisje buiten een park. In die laatste categorie ziet Sanne Over een lichte stijging. "Dat zou te maken kunnen hebben met de populariteit van verschillende verhuurplatforms, maar dat weten we niet zeker."

Wie in Europa reist, stapt het liefst in de eigen auto (73 procent) of het vliegtuig (41 procent). De trein blijft achter, 16 procent is van plan om op deze manier naar het vakantieadres te reizen.

Naar Albanië 

Hoewel het lijstje met populaire bestemmingen al decennia onveranderd is, ziet Over vanwege de kosten wel een voorzichtige verschuiving naar goedkopere Europese landen. "Men kiest vaker dan vorig jaar voor alternatieven in verband met de dure vliegtickets. Ze gaan dan bijvoorbeeld naar Slovenië of Albanië omdat de bestemming zelf goedkoper is dan bijvoorbeeld Italië of Spanje. De Nederlander houdt van vakantie, maar is wel prijsbewust."

Inflatie en oorlogen hebben minder invloed op de vakantieplannen dan vorig jaar, stelt Over. "Vorig jaar gaf 55 procent aan dat de stijgende prijzen invloed hebben op de keuze voor een vakantiebestemming, nu is dat 46 procent." 

Of de steeds extremer wordende hittegolven in Zuid-Europa de Nederlander tegenhoudt om naar het verre zuiden af te reizen, wordt later dit jaar door de ANWB onderzocht.

Het grootste cruiseschip ter wereld is aan zijn eerste reis met passagiers begonnen. Deze gigant is niet alleen groter, maar ook economischer en groener dan kleinere cruiseschepen, zegt eigenaar Royal Caribbean. Maar is dat wel zo?
Lees meer over
ANWBVakantie