'Gunstige posities ingenomen'

Rusland zegt vooruitgang te boeken rond Avdiivka en Donetsk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APRusland zegt vooruitgang te boeken rond Avdiivka en Donetsk
RTL

Russische troepen hebben volgens het Russische ministerie van Defensie vooruitgang geboekt rond de Oekraïense plaatsen Avdiivka en Donetsk. Intussen zegt de Oekraïense militaire top dat wordt gekeken hoe de verdediging aan het front kan worden versterkt.

De Russische krijgsmacht zegt Oekraïense militairen tegengehouden te hebben in de regio Donetsk en de posities versterkt. Ook rond Avdiivka hebben eenheden 'gunstigere lijnen en posities ingenomen en ook mankracht en materieel verslagen' van Oekraïne, stelt het ministerie. Ook zouden zeven Oekraïense tegenaanvallen zijn afgeslagen. 77 drones zouden zijn vernietigd.

Versterking aan het front

De Oekraïense topmilitair Oleksandr Syrsky en de minister van Defensie Roestem Oemjerov hebben een werkbezoek gebracht aan het front, meldt Syrsky op Telegram. Waar en wanneer dat bezoek plaatsvond, wordt niet vermeld. "We hebben de huidige situatie in detail geanalyseerd en vervolgstappen besproken, met name de bescherming van troepen voor drones en aanvallen met bommen uit de lucht, evenals versterking van bepaalde gebieden aan het front", zegt Syrsky.

De Russische leider Vladimir Poetin had dinsdag nog aangekondigd dat troepen verder Oekraïne in willen gaan.

Oekraïens leger trekt zich na jaren vechten terug uit Avdiivka
Lees ook

Oekraïens leger trekt zich na jaren vechten terug uit Avdiivka

Om weerstand te kunnen blijven bieden aan het Russische leger, wil Oekraïne de productie van munitie 'aanzienlijk' verhogen, zegt Oleksandr Kamysjin, minister van Strategische Industrieën, vandaag. De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens hem drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen.

De minister van Digitale Transformatie Mychajlov Fedorov zegt dat het land zelf ook veel drones produceert. Van alle drones die op het slagveld tegen Rusland gebruikt zijn, zou 90 procent van eigen makelij zijn.

Westerse wapens

De Oekraïense minister van Defensie zei tijdens een forumdiscussie dat het land niet altijd direct kan beschikken over de wapens die het westen stuurt. "Op dit moment is een toezegging niet hetzelfde als een levering", aldus Roestem Oemjerov. "Vijftig procent van de toezeggingen worden niet op tijd geleverd."

Volgens Oemjerov lijden de Oekraïense troepen daardoor verliezen in grondgebied en mensenlevens, vooral door de Russische overmacht in de lucht. "We doen alles wat kan en wat niet kan, maar zonder tijdige levering hebben we te lijden."

In deze video leggen we uit voor welke grote uitdagingen Oekraïne aankomend jaar staat.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandOekraïne