Bijeenkomst in Parijs

Nederland trekt 100 miljoen euro extra uit voor granaten Oekraïne

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© SIPA Press FranceNederland trekt 100 miljoen euro extra uit voor granaten Oekraïne
RTL

Nederland draagt 100 miljoen euro bij aan een Tsjechisch initiatief om snel artilleriegranaten te kopen voor Oekraïne. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanavond na afloop van een bijeenkomst in Parijs. Volgens een woordvoerder van Rutte gaat het om nieuw geld waarover afgelopen week overeenstemming is bereikt.

Rutte was in Parijs voor een bijeenkomst waar leiders van twintig landen bespraken hoe ze de steun aan Oekraïne kunnen versterken. De bijeenkomst was op initiatief van de Franse premier Emmanuel Macron.

Oekraïne zit al lange tijd verlegen om munitie voor zwaar geschut. Het land moet heel zuinig zijn met zijn granaten, terwijl Rusland de Oekraïense linies naar hartenlust bestookt. De EU beloofde rond deze tijd 1 miljoen granaten te hebben geleverd, maar maakte hooguit de helft daarvan waar.

Artilleriegranaten naar Oekraïne

"Twee jaar na de invasie blijven de Oekraïense troepen moedig stand houden. Maar we zien ook dat Rusland druk blijft uitoefenen op de frontlinies", schreef Rutte op X

"Het is in de eerste plaats essentieel dat we leveren wat we hebben beloofd. En dat we daarnaast kijken wat we nog meer kunnen doen. Daarom draagt ​​Nederland ruim 100 miljoen euro bij aan het Tsjechische initiatief om snel honderdduizenden artilleriegranaten aan Oekraïne te leveren."

Moeten we al onze wapens aan Oekraïne leveren? 'Zoveel hebben we niet meer'
Lees ook

Moeten we al onze wapens aan Oekraïne leveren? 'Zoveel hebben we niet meer'

Volgens Rutte wil de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne een oorlog die lang duurt en is het daarom belangrijk te laten zien 'dat we standvastig zijn en dat de tijd niet aan zijn zijde staat'. Hij wijst daarbij op het belang van het vorige week overeengekomen veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne.

De regeringsleiders werden in Parijs via een videoverbinding toegesproken door de Oekraïense president Zelensky. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volgens Macron werden de landen het niet eens over het sturen van troepen naar Oekraïne 'maar niets mag worden uitgesloten'. "We zullen alles doen wat we kunnen om te zorgen dat Rusland niet wint."

Ook zei Macron dat Europese landen de sancties zullen opvoeren tegen staten die Rusland helpen. Om zo het omzeilen van de sancties door Rusland te bemoeilijken. De Franse president liet verder weten dat een 'coalitie' van landen wordt gevormd die Oekraïne zal gaan voorzien van 'raketten en bommen voor middellange en lange afstand'. 

Tientallen miljoenen

Eind vorige maand kondigde het kabinet aan dat het Oekraïne 87 miljoen euro geeft voor de aankoop van artilleriegranaten en 10 miljoen voor het versterken van de cyberverdediging. Ook maakte het toen bekend dat het demissionaire kabinet nog eens 25 miljoen steekt in het Internationaal Fonds voor Oekraïne waaruit wapens voor Kyiv worden gefinancierd.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Mark RutteEmmanuel MacronOorlog in OekraïneFrankrijk