Openbare dienst

Aleksei Navalny vrijdag begraven in buitenwijk van Moskou

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAleksei Navalny vrijdag begraven in buitenwijk van Moskou
RTL

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die bijna twee weken geleden onder verdachte omstandigheden overleed in een strafkolonie in Siberië, wordt vrijdag begraven in Moskou.

Zijn woordvoerder maakte bekend dat dan een openbare afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

Grote kerk

De kerkdienst begint 12.00 uur onze tijd in een zuidoostelijk stadsdeel in een grote Russisch-orthodoxe kerk. Daarna wordt de oppositieleider begraven op de Borisovskoje begraafplaats, ook in de zuidoostelijke buitenwijken van de stad. 

De kerk  en begraafplaats zijn redelijk doorsnee, zegt correspondent Olaf Koens. "Eigenlijk zou het logisch zijn om hem te begraven op een ereplek, en dat gebeurt niet. Maar het is ook niet naast een vuilnisbelt of zo." 

'Trukendoos is groot'

En de kerk ligt vlakbij een metrostation. "Er kunnen dus veel mensen naar toe. Maar het zou me niet verbazen als daar vrijdag dan een bommelding is of zo. De trukendoos van het regime is groot. Maar ik verwacht wel dat het druk wordt." 

Rusland dreigt lichaam Navalny in het geheim te begraven op terrein strafkamp
Lees ook

Rusland dreigt lichaam Navalny in het geheim te begraven op terrein strafkamp

Het team van Navalny beschuldigde de Russische autoriteiten er eerder van dat ze alles in het werk stelden om een publieke begrafenis te voorkomen. Die zou namelijk kunnen worden aangegrepen voor een protest tegen president Poetin.  

Verrassend?

Of het dus verrassend is dat er nu 'gewoon' een openbare uitvaart wordt aangekondigd in Moskou? Koens: "Ik ben pas verrast als het vrijdag echt zover is." 

Op de dag van Navalny's dood werden zelfs honderden Russen opgepakt voor het neerleggen van bloemen:

Schijnproces

Navalny kwam op 16 februari om het leven in het strafkamp nadat hij in een schijnproces was veroordeeld tot een jarenlange straf voor 'extremisme'. Eerder had de Russische geheime dienst hem al geprobeerd te vermoorden door hem te vergiftigen tijdens een binnenlands vlucht.

Hij overleefde dat doordat hij ondanks de tegenwerking van de autoriteiten kon worden vervoerd naar een Duits ziekenhuis waar hij werd behandeld.  

Daarna keerde hij terug naar Rusland waar hij direct bij aankomst op het vliegveld werd opgepakt. 

Navalny gold als de grootste vijand voor president Poetin nadat hij een enorme schare fans had opgebouwd met video's s waarin hij de corruptie en zelfverrijking van Poetin en diens getrouwen aan het licht bracht.  

Lees meer over
Aleksej NavalnyRusland