Lijken Gen Z'ers ouder dan millennials, en zo ja: hoe komt dat?
Leeftijd is maar een getal, maar daar denken Gen Z'ers en millennials op sociale media momenteel heel anders over. Al weken wordt online gediscussieerd over de vraag waarom Gen Z'ers er ouder zouden uitzien dan in hun paspoort staat. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar de stijging aan cosmetische ingrepen onder jongvolwassenen zou van invloed kunnen zijn.
"We leven in een tijd waarin millennials er jonger uitzien dan ze zijn en Gen Z juist veel ouder", zegt influencer Jordan Howlett in een TikTok-video die miljoenen keren bekeken is. Hij kan het naar eigen zeggen weten, want hij behoort met zijn 26 jaar zelf tot generatie Z. "Niemand gelooft me. Als ik met mijn moeder buiten loop, denken mensen dat ze mijn jongere zus is."
Leeftijden raden
Howletts post maakte veel los op sociale media en veroorzaakte zelfs een online trend: hoe oud zie ik eruit? Vooral jonge vrouwen stellen deze vraag aan hun volgers op TikTok of Instagram. Dat blijkt niet altijd even makkelijk te raden. Zeker wanneer ze veel make-up dragen of zichtbaar cosmetische ingrepen hebben ondergaan, lopen de antwoorden vaak uiteen van 20 tot 45 jaar.
Dat overkwam ook Taylor Donoghuee, die door een volger 'begin dertig' werd geschat. "Ik ben 23! Vraag op sociale media nooit hoe oud je bent", grapt ze.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Er gaan verschillende theorieën rond over waarom Gen Z'ers, geboren tussen 1997 en 2012, ouder zouden lijken dan ze eigenlijk zijn. Zelf denkt Howlett dat het met stress te maken heeft, maar ook veelvuldig vapen, verkeerd gebruik van huidverzorging en vooral cosmetische ingrepen worden genoemd.
Of dat klopt, is volgens Gen Z-onderzoeker Jos Ahlers moeilijk te zeggen. "Het is inderdaad een gevoel dat leeft, maar er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan waarin wordt aangetoond dat Gen Z'er ouder uitziet en of dat door de genoemde oorzaken komt", legt hij uit.
Van alle tijden
Er volwassener uit willen zien als je jong bent, is volgens Ahlers van alle tijden. "Daar deed ik vroeger ook ontzettend mijn best voor. Toen trok je een leren jack aan, nu is er veel meer mogelijk qua filters op sociale media, make-up en cosmetische ingrepen. De commercie speelt daar handig op in."
Dat merkt ook cosmetisch arts KNMG en onderzoeker Tom Decates. Hij is eigenaar van een cosmetische kliniek en werkt daarnaast in het Erasmus MC, waar hij een spreekuur heeft waarin hij de schade van mislukte cosmetische ingrepen probeert te herstellen.
Uit zijn onderzoek in 2020 bleek dat het aantal jongeren dat een cosmetische ingreep onderging, was verdubbeld ten opzichte van tien jaar eerder. Ruim 8 procent van de mensen die in 2020 een botox- en fillerbehandeling had ondergaan was tussen de 18 en 25 jaar. "We hebben dit onderzoek nog niet herhaald, maar ik kan wel zeggen dat deze groep steeds groter wordt", zegt Decates.
Subtiel of heftig
Dat is niet perse iets goeds of slechts, vindt hij. "Ik denk dat we moeten accepteren dat er mensen zijn die het fijn vinden om af en toe een botox- of fillerbehandeling te ondergaan. Dat kan je heel subtiel doen, dat is mijn stijl, maar ook heel heftig zodat iedereen kan zien dat je aan jezelf hebt laten sleutelen."
Maar hoeveel injecties ze ook laten zetten, volgens Decates heeft niemand als doel er optisch gezien wat jaartjes bij te krijgen. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een cliënt er ouder uit wilde zien, maar dat kan wel een negatief bijeffect zijn als je te veel botox en fillers gebruikt."
Ook dat is prima, vindt Decates. "Maar waar ik persoonlijk moeite mee heb, is dat jongvolwassenen hiertoe worden aangezet door sociale media. Het is een kwetsbare leeftijdscategorie die zich makkelijk gek laat maken. Om een tegengeluid te bieden, besteed ik daarom zelf veel tijd aan TikTok."
De Britse cultuurtheoreticus Meredith Jones draait de kwestie om. Door cosmetische ingrepen lijken jongvolwassenen niet ouder, maar ouderen juist jonger omdat iedereen er hetzelfde uitziet. "Dus in plaats van denken dat iedereen eruit ziet als 25, zijn we nu geneigd te denken dat we er allemaal uitzien alsof we tussen de 45 en 75 zijn", zegt ze in gesprek met het Britse lifestyleblad Dazed.
ID-kaart
Onderzoeker Ahlers denkt dat Gen Z een sterkere drang heeft om te laten zien dat het op alle vlakken in hun leven, dus ook qua uiterlijk, goed gaat. "Jonge mensen zijn daar inderdaad gevoeliger voor, maar dat geldt ook niet voor iedereen." Het leeft vooral online, denkt Ahlers. Hij ziet in zijn dagelijks leven genoeg Gen Z'ers die er precies zo oud zien als ze zijn, of in de rij bij de kroeg hun ID-kaart moeten laten zien.