Met militaire vliegtuigen

Amerikanen 'overwegen droppen hulpgoederen boven Gaza'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / EPAAmerikanen 'overwegen droppen hulpgoederen boven Gaza'
RTL

De Verenigde Staten overwegen volgens Amerikaanse media om hulpgoederen te droppen boven Gaza. Eerder deed Nederland dat al, met hulp van Jordanië.

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldt op basis van vier anonieme bronnen dat de regering-Biden overweegt om Palestijnen in Gaza rechtstreeks te helpen door met militaire vliegtuigen hulpgoederen in het luchtruim te droppen. 

'Drastische maatregelen'

"De situatie is echt slecht", zei een van de bronnen tegen Axios. "We zijn niet in staat om voldoende hulp per vrachtwagen binnen te krijgen, dus hebben we drastische maatregelen nodig, zoals leveringen vanuit de lucht."

De Amerikaanse regering zou dit pas 'sinds kort' overwegen. Nederland dropte begin deze maand hulpgoederen voor een ziekenhuis in Gaza. Defensie deed dat samen met Jordanië met een C-130-transportvliegtuig. 

Nederland stuurt na vier maanden hulpmiddelen naar Gaza via luchtruim: waarom nu?
Lees ook

Nederland stuurt na vier maanden hulpmiddelen naar Gaza via luchtruim: waarom nu?

"Voor de oorlog kwamen er 500 vrachtwagens met hulpmiddelen per dag Gaza in, nu op een goede dag nog maar 200 en meestal nog veel minder", legde hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst van de Erasmus Universiteit Rotterdam een paar weken geleden aan RTL Nieuws uit. 

'Airdrops' met het vliegtuig doe je alleen als het 'echt niet anders kan', zei Hilhorst. Het is vijf à zes keer duurder dan over de weg en het is riskant. "Je moet er zeker van zijn dat niemand een krat op zijn hoofd krijgt."

Niet alleen Amerika, maar ook Canada overweegt om de Gazastrook via de lucht hulp te bieden. De Canadese minister van Ontwikkelingssamenwerking Ahmed Hussen liet gisteren aan CTV News weten dat hij eraan werkt om 'in samenwerking met gelijkgestemde landen als Jordanië' goederen boven Gaza te droppen. 

Uitdroging en ondervoeding

Volgens de VN zijn de hulpleveringen in de Gazastrook deze maand verder gedaald. Gisteren meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat in het noorden van Gaza zes kinderen zijn gestorven door extreme uitdroging en ondervoeding.

In het Emirates ziekenhuis in de stad Rafah liggen baby's met drie of vier tegelijk in couveuses, was deze week te zien.
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenVerenigde Staten