Tientallen nieuwe slachtoffers

Palestijns gezondheidsministerie: meer dan 30.000 doden in Gaza

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SIPA Press FrancePalestijns gezondheidsministerie: meer dan 30.000 doden in Gaza
RTL

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft gemeld dat het dodental in de Gazastrook meer dan 30.000 bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

"Het aantal martelaren bedraagt ​​meer dan 30.000", meldt het Palestijnse gezondheidsministerie, dat onder controle staat van Hamas. Er zijn nauwelijks internationale media in Gaza momenteel, maar het dodental van de Palestijnse autoriteiten wordt over het algemeen als betrouwbaar gezien.

Amerikanen 'overwegen droppen hulpgoederen boven Gaza'
Lees ook

Amerikanen 'overwegen droppen hulpgoederen boven Gaza'

De VN, overheden en ngo's vertrouwen al jaren op de cijfers van het Palestijnse ministerie. De tellingen van het ministerie bij twee eerdere grote conflicten kwamen grotendeels overeen met cijfers van Israël, al was daarbij wel onenigheid over het aantal burgerslachtoffers.

Afgelopen nacht werden er zeker 79 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd, na nieuwe Israëlische aanvallen. De Palestijnse autoriteiten zeggen dat er tientallen doden vielen toen een menigte onder vuur werd genomen die stond te wachten op hulpgoederen. 

'Chaos'

Een getuige zegt tegen persbureau AFP dat er chaos ontstond, omdat een grote menigte op de vrachtwagens afstormde. Er waren ook tanks in de buurt. "Militairen begonnen op de menigte te schieten toen mensen te dicht bij de tanks kwamen."

De Israëlische strijdkrachten spreken volgens nieuwssite Times of Israel van 'een gewelddadige bijeenkomst'. Er zou sprake zijn geweest van een gevaarlijke situatie waarbij de troepen het vuur openden. De militairen waren naar verluidt aanwezig omdat ze een coördinerende rol speelden bij het afleveren van hulpgoederen.

Dit ziekenhuis in Gaza kan de druk amper aan.

De Gazastrook is in gebied dat ruim twee keer zo groot is als het eiland Texel, en waar volgens de laatste cijfers uit 2023 2,2 miljoen mensen wonen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Benjamin NetanyahuOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraël