'Westen heeft verloren'

NAVO-landen riskeren kernoorlog, zegt Poetin in speech: 'Soort laatste redmiddel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APNAVO-landen riskeren kernoorlog, zegt Poetin in speech: 'Soort laatste redmiddel'
RTL

De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw dreigende taal geuit richting het Westen. Volgens hem is er een risico op een nucleair conflict mochten NAVO-troepen worden ingezet in Oekraïne. "Dit is de ultieme dreiging", zegt correspondent Olaf Koens erover.

De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hebben om troepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld.

'Westen heeft verloren'

Poetin zei in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement dat het Westen 'een decadente staat' wil creëren, maar in plaats daarvan te hebben 'verloren'. "Ze moeten zich realiseren dat wij ook wapens hebben die hun grondgebied kunnen raken. Alles waar het Westen mee komt, creëert de reële dreiging van een conflict met kernwapens en dus de vernietiging van de beschaving," zei Poetin.

Correspondent Olaf Koens: "De dreiging vanuit Rusland is enorm, je ziet dat ook nu weer dat Poetin grijpt naar het nucleaire argument. Dat is een soort laatste redmiddel, de ultieme dreiging. We hebben eerder gezien dat de Oekraïners daar niet voor buigen. Een dreigement werkt alleen als je het serieus neemt, ik denk dat dit niet meer serieus te nemen is."

Deskundigen eensgezind na dood Navalny: 'Poetin is een dictator'
Lees ook

Deskundigen eensgezind na dood Navalny: 'Poetin is een dictator'

De president benadrukte verder dat het westen van Rusland militair wordt versterkt nu Zweden en buurland Finland lid zijn geworden van de NAVO. Poetin zei ook dat iedereen die Rusland probeert binnen te vallen, met zwaardere gevolgen te maken krijgt dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vernietiging

Volgens Poetin steunt een absolute meerderheid van de Russen de Russische militaire operatie in buurland Oekraïne. Volgens hem heeft het leger het initiatief genomen in Oekraïne en worden meer gebieden 'bevrijd'.

Volgens Koens leeft Poetin in 'een andere werkelijkheid'. "De gebieden die Rusland nu verovert worden aan flarden geschoten, op plekken als Avdiivka of Bachmoet staat geen enkel huis meer overeind. Dat is geen bevrijding, dat is vernietiging."

In deze video leggen we uit voor welke grote uitdagingen Oekraïne aankomend jaar staat.

Poetin uitte zijn tevredenheid over de vooruitgang die zijn troepen hebben geboekt. Zij behaalden de afgelopen weken een aantal successen tegen de Oekraïense troepen, die met een tekort aan munitie kampen.

Initiatief

Koens: "Twee jaar geleden zei Poetin nog dat hij in drie dagen de Oekraïense hoofdstad Kyiv zou veroveren. Dat is niet gelukt, Oekraïense troepen weten al twee jaar het Russische leger een hoop militaire en strategische nederlagen te verkopen. Toch zie je inderdaad dat het nu het Russisch leger is, dat het initiatief heeft. De Oekraïners moeten verdedigen, en kampen inderdaad met rampzalige tekorten."

De Russische leider zegt dankbaar te zijn voor diegenen die strijden voor 'de belangen van het vaderland' en voegt eraan toe: "Ik maak daar een diepe buiging voor." Vervolgens vroeg hij om een minuut stilte.

Poetin spreekt een volle zaal toe.© EPA
Poetin spreekt een volle zaal toe.

De speech van Poetin komt iets meer dan twee jaar na het begin van de invasie in Oekraïne. Verder zijn er over twee weken presidentsverkiezingen en is de toespraak voor Poetin een uitgelezen kans de belangrijkste punten van zijn binnenlands en buitenlands beleid uiteen te zetten.

Hij zegt dat Rusland 'een pijler van de democratie' is. Olaf Koens blijft zich, ondanks het feit dat Poetin nu al ruim 24 jaar aan de macht is, verbazen over de leugenachtige taal. "Rusland is alles behalve een pijler van de democratie. Politieke tegenstanders worden uitgesloten, gevangen gezet of vermoord. Volgens de grondwet mag een politicus eigenlijk maar twee termijnen president zijn. Rusland is 'een pijler van de dictatuur', zelfs de manier waarop ze volhouden toch democratisch te zijn wijst daarop." 

Poetin wil herkozen worden voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. Hij domineert de Russische politiek al twee decennia en zal ook dit keer naar verwachting eenvoudig winnen.

Uitslag erkennen

Vorige week riep de weduwe van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny de EU op om de uitslag van de Russische verkiezingen niet te erkennen. "Een president die zijn belangrijkste politieke tegenstander heeft gedood, kan per definitie geen legitimiteit hebben", verklaarde Joelia Navalnaja tegenover EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil niet op voorhand al aangeven of de verkiezingsuitslag erkend gaat worden. 

Lees meer over
Vladimir PoetinVolodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneRusland