Nog nooit waren er zo veel mensen met obesitas in Nederland
Een nieuw record, en niet één waar we blij mee moeten zijn. Er waren in Nederland namelijk nog nooit zoveel mensen met obesitas. In 2023 had 15,7 procent van de Nederlanders boven de 20 jaar obesitas, het hoogste percentage ooit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2022 was dat 15,5 procent. Toen ook al een record.
Het CBS meldt dat obesitas klasse 1 het vaakst voorkomt. Dat zijn de mensen met een Body Mass Index (BMI) tussen 30 en 35. Het BMI is het gewicht in kilo's, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.
Hieronder kun je je eigen BMI berekenen:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Een BMI tussen 25 en 30 wordt matig overgewicht genoemd, tussen 30 en 35 dus obesitas klasse 1, tussen 35 en 40 klasse 2 en bij 40 of hoger gaat het om klasse 3, ook wel morbide obesitas genoemd.
Drie keer zoveel mensen met obesitas
Van de mensen met obesitas zitten de meeste mensen in klasse 1, meldt het CBS. Maar ook de groep met morbide obesitas blijft groeien. In 1981 had slechts 1 procent morbide obesitas, afgelopen jaar 4 procent. Over het algemeen stijgen de cijfers ook al jaren. In de afgelopen 40 jaar is het percentage mensen met obesitas zelfs verdrievoudigd.
In totaal had ruim de helft, 51 procent, van alle Nederlanders vanaf 20 jaar in 2023 een zekere mate van overgewicht. Aan het begin van de jaren 80 was dit nog 33 procent.
Als we de Nederlandse cijfers vergelijken met de rest van Europa is er ook iets positiefs te melden. We hebben namelijk gemiddeld minder obesitas dan de meeste andere landen. Alleen Bulgarije, Italië en Roemenië hebben lagere cijfers.
Deze landen doen het slechter
Op Malta vind je procentueel de meeste mensen met obesitas, bijna 30 procent. Het eiland wordt gevolgd door Hongarije, Kroatië, Letland, Estland en Finland.
Over de hele wereld zijn er inmiddels ruim een miljard mensen met obesitas. Deze grens werd in 2030 verwacht, maar blijkt in 2022 al te zijn gepasseerd. "Zelfs veel mensen die heel bewust eten, vinden het moeilijk om dat structureel te doen", zei Liesbeth van Rossum er eind vorige week over. Zij is hoogleraar Obesitas in het ErasmusMC en bestuursvoorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland.
In datzelfde artikel zei Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, een door de politiek afgedwongen maximum voor suikers, vetten en andere toevoegingen in voedingsmiddelen, zoals dat in Groot-Brittannië en landen in Zuid- en Midden-Amerika gebeurt, ook in Nederland toe te juichen. "Hoog tijd voor maatregelen."
Wetgeving
Liesbeth van Rossum benadrukt dat het probleem én in de preventie, en in de behandeling aangepakt moet worden. "Anders is het dweilen met de kraan open."
Qua preventie pleit ze voor veel strengere wetgeving: "80 procent van de producten in de supermarkt is ongezond. Je moet met een vergrootglas naar binnen om gezonde dingen te vinden. Ik ben ook voor een verbod op reclame voor ongezond eten. Mensen klagen dat dat betuttelend is, maar we worden nu de andere kant op betutteld, vind ik. Daarnaast ben ik voor een suikertax en voor het afschaffen van btw op groente en fruit."
In Nederland is dit jaar wel officieel de Nutri-Score ingevoerd. In één oogopslag moet je in de supermarkt kunnen zien wat de gezondste keuze is. Verslaggever Laura Douma legt in onderstaande video uit hoe dat zit: