Rusland: gelekt gesprek Duitse topmilitairen toont betrokkenheid Westen bij conflict
Het Kremlin heeft gereageerd op het gelekte geluidsfragment dat naar buiten is gekomen, waarin te horen zou zijn dat Duitse officieren praten over hulp aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. "Dit toont directe betrokkenheid van het Westen."
Afgelopen vrijdag publiceerde de Russische staatsomroep RT de opname. De topmilitairen spraken over de mogelijkheid de strategische Krimbrug over de Straat van Kertsj met Duitse Taurusraketten te beschieten. Bondskanselier Olaf Scholz had eerder in het openbaar juist gezegd dat Berlijn niet van plan was om Duitse raketten te leveren aan Kyiv.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Duitse ambassadeur in Moskou ontboden om uitleg te geven over het afgeluisterde gesprek. Het Kremlin is boos dat de Duitsers in de gelekte opname spraken over het aanvallen van de Krimbrug.
Volgens het Kremlin toont het gesprek 'opnieuw de betrokkenheid van het Westen bij het conflict in Oekraïne'. Woordvoerder Dmitri Peskov zegt dat het niet duidelijk was of de Duitse topmilitairen op eigen initiatief handelden of dat het deel was van het Duitse regeringsbeleid. "Hoeveel controle heeft Scholz over de situatie?"
Scholz benadrukte vandaag nog eens dat het voor hem geen optie is om raketten te sturen, als dat zou betekenen dat er ook Duitse militairen mee moeten om de Taurusraketten te bedienen. "Je kunt geen wapensysteem met een zeer groot bereik afleveren zonder na te denken over hoe de controle moet plaatsvinden. En als die controle alleen mogelijk is met de betrokkenheid van Duitse soldaten, dan is dat voor mij uitgesloten."
Veel ophef
Het uitlekken van het gesprek leidde tot veel ophef in Duitsland en daarbuiten. Een defensiespecialist van de Bondsdag wil dat de communicatie van defensie beter beveiligd wordt om dit soort incidenten te voorkomen. Scholz heeft beloofd dat de kwestie zal worden opgehelderd.
Oost-Europacorrespondent Jeroen Akkermans noemt het 'uitermate pijnlijk' dat Rusland in staat is gebleken het gesprek af te luisteren. "Dát het is uitgelekt, is eigenlijk het ernstigst. De Duitsers hebben zich in de kaart laten kijken."
Scholz wil de raketten niet leveren, zegt Akkermans, met als voornaamste argument dat daarvoor Duitse militairen nodig zijn. "De Duitsers zijn natuurlijk als de dood dat ze gezien zullen worden als onderdeel van een oorlog voerende partij."