'Gevoelig moment'

Rusland publiceert afgeluisterd gesprek hoge Duitse militairen, Duitsland bezorgd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / ImagoRusland publiceert afgeluisterd gesprek hoge Duitse militairen, Duitsland bezorgd
RTL

De Russische staatszender RT heeft een gesprek openbaar gemaakt tussen vier hoge Duitse militairen waarin wordt gesproken over het gebruik van Duitse raketten door het Oekraïense leger. Het ministerie van Defensie in Berlijn heeft intussen bevestigd dat de geluidsopname echt is.

"Volgens onze inschatting is een gesprek van de luchtmacht afgeluisterd", zegt een woordvoerder van het ministerie volgens de Duitse nieuwssite taz. Onder de vier deelnemers zou zich ook bevelhebber Ingo Gerhartz bevinden. 

In het gesprek komt onder meer de mogelijkheid aan de orde van een aanval op de Krimbrug. Er wordt ook gezegd dat 'de Britten al wat mensen ter plekke hebben'. Dat zou te maken hebben met de levering aan Oekraïne van raketten van Brits-Franse makelij, Storm Shadow. Oekraïne wil ook graag Duitse raketten, maar de Duitse bondskanselier Olaf Scholz houdt dat tot nu toe tegen.

'Zeer ernstig'

Scholz noemde het uitlekken van het 38 minuten durende gesprek een 'zeer ernstige aangelegenheid' en kondigde een onderzoek aan naar de herkomst van het materiaal. Dat werd gisteren via Telegram naar buiten gebracht door RT-hoofdredacteur Margarita Simonjan. Die claimt dat de opname dateert van 19 februari.

Duitsland schroeft wapenproductie op met nieuwe fabriek: 'We leven niet in tijden van vrede'
Lees ook

Duitsland schroeft wapenproductie op met nieuwe fabriek: 'We leven niet in tijden van vrede'

Oost-Europacorrespondent Jeroen Akkermans noemt het 'uitermate pijnlijk' dat Rusland in staat is gebleken het gesprek af te luisteren. "Door het te publiceren, geven ze wel meteen aan dat deze route nu kennelijk afgesloten is. Deze munitie is verschoten. Aan de inhoud zitten wel wat haken en ogen, maar veel informatie zal bij de Russen al wel bekend zijn geweest. Dát het is uitgelekt, is eigenlijk het ernstigst. De Duitsers hebben zich in de kaart laten kijken."

Scholz wil de raketten niet leveren, zegt Akkermans, met als voornaamste argument dat daarvoor Duitse militairen in Oekraïne nodig zijn. "Het is de vraag of dat ook echt zo is, maar Scholz grijpt het aan als reden om die raketten niet in te zetten. De Duitsers zijn natuurlijk als de dood dat ze gezien zullen worden als onderdeel van een oorlog voerende partij."

Afgelopen week lieten leiders over en weer zich uit over een mogelijke confrontatie. De Franse president Macron zei niet uit te sluiten dat Europese NAVO-troepen zich in de oorlog in Oekraïne zouden mengen. Een dag later liet NAVO-topman Jens Stoltenberg weten dat daarvan geen sprake was. 

Spierballenvertoon

Ook de Amerikaanse president Biden zei dat de VS niet overwogen militairen naar Oekraïne te sturen. Mocht dat wel zo zijn, dreigde de Russische president Poetin donderdag, dan riskeert het Westen een 'nucleair conflict'

"Het publiceren van zo'n afgeluisterd gesprek past natuurlijk bij dat spierballenvertoon", zegt Jeroen Akkermans. "En Poetin spint hier garen bij: de Russen willen ook de verdeeldheid laten zien tussen de Britten en de Fransen aan de ene kant en de Duitsers aan de andere kant."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneSpionageWapenDuitslandRuslandOekraïne