Ontwerpresolutie

VS roept bij VN op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVS roept bij VN op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza
RTL

De Verenigde Staten roepen een half jaar na het begin van de oorlog in Gaza op tot een staakt-het-vuren. Tot nu toe weigerde de VS het woord in de mond te nemen en blokkeerde het alle resoluties in de VN-Veiligheidsraad die wel repten over een staakt-het-vuren.

Nu hebben de Verenigde Staten zelf een ontwerpresolutie ingediend die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Het bestand zou zes weken moeten gelden. Ook zouden alle gijzelaars moeten worden vrijgelaten.  Over deze Amerikaanse resolutie werd al enkele dagen gesproken.

Bindend

Resoluties die de Veiligheidsraad aanneemt zijn bindend. Tegen landen die zich er niet aan houden, kan internationaal worden opgetreden.  Drie keer eerder werd er de afgelopen zes maanden opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Alle keren hield de VS dat tegen met een veto. 

Dit staat een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas nog in de weg
Lees ook

Dit staat een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas nog in de weg

De Verenigde Staten gelden als de belangrijkste bondgenoot van Israël. Tot nu toe drong de VS er bij Israël wel steeds op aan dat het leger zich maximaal zou inzetten om burgerslachtoffers te voorkomen, maar de wapens neerleggen zou Hamas alleen maar in de kaart spelen. 

De formulering van de Amerikaanse resolutie is in lijn met de opmerkingen van de Amerikaanse vice-president Kamala Harris van afgelopen weekend, toen zij opriep tot een directe wapenstilstand voor ten minste de komende zes weken.

Lees meer over
IsraëlPalestijnse gebiedenVerenigde Staten