Voorverkiezingen

Geen Biden, maar blanco: Amerikanen tonen afkeur om oorlog Gaza

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPGeen Biden, maar blanco: Amerikanen tonen afkeur om oorlog Gaza
RTL

Geen stem op Biden, maar kiezen voor blanco. Vele tienduizenden Democratische kiezers hebben tijdens de presidentiële voorverkiezingen gisteren uit protest niet gekozen voor de Amerikaanse president. Zo maken ze hun onvrede kenbaar over het Israël-beleid van het Witte Huis.

Dat Joe Biden het namens de Democratische partij gaat opnemen tegen Donald Trump later dit jaar staat inmiddels vast. Ook Super Tuesday, de dag waarop vijftien staten tegelijkertijd voorverkiezingen houden, heeft daar geen verandering in gebracht. Beide mannen hebben geen concurrentie, maar geheel zonder kleerscheuren verloopt de aanloop naar de verkiezingen ook weer niet.

Donald Trump zat met Nikki Haley in zijn maag en Joe Biden ziet kiezers afhaken vanwege zijn steun aan Israël.

Tienduizenden stemmen

Bij de Democraten ging in een aantal staten een aanzienlijk deel van de stemmen niet naar Biden. Kiezers namen wel de moeite om naar de stembus te gaan, maar kleurden het vakje van Joe Biden vervolgens niet in.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

In Minnesota gaat het om 19 procent van de stemmen. In de staat North Carolina gaf bijna 13 procent van de kiezers geen voorkeur aan en in Massachusetts is dat ruim 9 procent. In de staat Michigan werden vorige week al ruim honderdduizend blanco stemmen uitgebracht, goed voor 13 procent van de kiezers.

Effectieve campagne

Daarmee is de protestcampagne succesvol, zegt Amerika-verslaggever Sophie van der Meer. "Een aantal groepen maakt zich echt druk om de Palestijnse zaak. Dit zijn moslims, Amerikanen van kleur en jonge progressieve kiezers. Zij verenigen zich nu." 

In Michigan, de staat met de grootste moslimgemeenschap, was de campagne al langer succesvol, zegt Van der Meer, maar nu is er dus op meer plekken steun. "Ze hebben in heel korte tijd, en met weinig middelen, ook in andere staten een aanzienlijke proteststem weten uit te brengen. Daarmee zetten ze het Witte Huis onder druk. Je ziet ook dat president Biden en vicepresident Harris zich inmiddels kritischer uitlaten over Israël." 

In onderstaande video zie je waarom moslims in de Verenigde Staten hun steun in Biden opzeggen, vanwege diens steun aan Israël tijdens de oorlog in Gaza:

Correspondent Erik Mouthaan bezocht de staat Michigan, en sprak met teleurgestelde Biden-kiezers.

Tot nu toe gaf het Witte Huis weinig aandacht aan de protestacties, maar na de uitslag van Super Tuesday reageert het team van Biden met verzoenende woorden. "De president gelooft dat het laten horen van je stem en het deelnemen aan onze democratie van fundamenteel belang is voor wie we zijn als Amerikanen", aldus een campagnemedewerker. 

Ook benadrukt zij dat Biden 'onvermoeibaar' doorwerkt voor vrede in het Midden-Oosten.

Opmaat naar november?

Het is de vraag in hoeverre de boze Democratische kiezers in november zullen achterblijven, als de Amerikanen moeten kiezen tussen Biden en Trump. Ook Barack Obama had tijdens de voorverkiezingen van 2012 in een aantal staten te maken met relatief veel blanco stemmen, maar won vervolgens die staten met gemak toen hij het moest opnemen tegen zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Trump wint fors op Super Tuesday, maar eist nominatie nog niet op
Lees ook

Trump wint fors op Super Tuesday, maar eist nominatie nog niet op

Maar de Biden-campagne kan het zich niet permitteren om achterover te leunen. In recente peilingen staat de president op achterstand van Donald Trump.

"Hij heeft deze groepen van kiezers, die traditioneel gezien altijd Democratisch stemmen, echt keihard nodig", zegt Van der Meer. "En je ziet dat deze protestbeweging het nu ook goed doet in een aantal swing states, waar een paar duizend stemmen al beslissend kunnen zijn, zoals in Arizona, Michigan en Wisconsin. Daar kan deze groep echt het verschil maken."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenErik MouthaanSophie van der MeerAmerikaanse verkiezingenWitte Huis