Tegenslag voor Oekraïne: Duitsland weigert langeafstandsraket te leveren
Bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland zet z’n hakken in het zand. Het gaat wat hem betreft absoluut geen Taurus-raketten leveren aan Oekraïne. Ondanks de toenemende druk uit binnen- en buitenland om dat wel te doen. Een bittere pil voor de Oekraïners.
Met Taurus-raketten kan bijvoorbeeld de belangrijke brug van Rusland naar de geannexeerde Krim worden geraakt. Over die brug wordt heel veel Russisch materieel vervoerd, dat wordt ingezet in Oekraïne. Dat kan met de Taurus gestopt worden.
Taurus heeft 500 kilometer bereik
De Taurus is een kruisvluchtwapen. Dat betekent dat de raket zo laag kan vliegen, dat hij bijna onzichtbaar is voor de vijandelijk radar. De raket wordt in Duitsland geproduceerd, door een Duits-Zweeds concern. Het wapen heeft een bereik van 500 kilometer. Dat is twee keer zo groot als de Britse Storm Shadow raketten die Oekraïne al heeft.
"De Taurus-raket is een krachtig wapen" zegt Patrick Bolder, defensiedeskundige verbonden aan het The Hague Centre for Strategic Studies. "De Taurus is uitermate geschikt voor het aanvallen van doelen ver achter het front. Zoals commandobunkers, vliegvelden, communicatiecentra en bruggen."
Onder de vleugel van een vliegtuig
De raket wordt onder de vleugel van een vliegtuig gehangen en wordt tijdens de vlucht afgevuurd, weet Bolder. "Omdat het bereik van het kruisvluchtwapen zo groot is, kan het vliegtuig buiten bereik blijven van de vijandelijke luchtverdediging."
Dat grote bereik van 500 kilometer is ook het grote bezwaar van de Duitse bondskanselier Scholz als het gaat om levering aan Oekraïne. Hij is bang dat de Taurus in de toekomst ingezet zou kunnen worden om doelen in Rusland aan te vallen.
Oekraïense piloten trainen in Roemenië
Met een Duits wapen dus. Verder zegt Scholz dat er Duitse militairen nodig zijn om de Taurus-raket te bedienen. Maar Duitse militairen die ingezet worden in Oekraïne, dat gaat hem te ver.
Bolder zet zijn vraagtekens bij dat laatste argument van Scholz: "Oekraïense militairen kunnen buiten Oekraïne worden opgeleid. Dat gebeurt ook met andere westerse wapensystemen. Neem bijvoorbeeld de F-16’s. De Oekraïense piloten trainen in Roemenië, met onder meer de F16’s die door Nederland zijn geleverd. Tijdens de training wordt alleen in het NAVO-luchtruim gevlogen."
Een belangrijk doelwit voor de Taurus-raketten zou de Kertsj-brug kunnen zijn, de 19 kilometer lange verbinding tussen Rusland en de geannexeerde Krim. Over de brug lopen twee spoorlijnen en een vierbaans snelweg.
Zeedrones kunnen niet meer in de buurt komen
Via deze route worden Russische troepen in het bezette delen van Oekraïne bevoorraad. Het gaat onder meer om de artilleriegranaten waarmee de Oekraïense soldaten aan het front constant worden bestookt. En waardoor de Oekraïners ook terreinverlies lijden. Zonder brug zou de druk op het Oekraïense leger sterk verminderen.
De Kertsj-brug is opgebouwd uit massief beton en staal. Vernietigen is dan ook geen kleine klus. Twee eerdere aanvallen, onder meer met zeedrones met explosieven, veroorzaakten geen blijvende schade. Zeedrones kunnen nu niet meer in de buurt van de brug komen, door grote netten die in het water zijn gehangen. Verder is er een groot luchtverdedigingssysteem gebouwd door de Russen.
De brug werd ooit wel al geraakt. De schade was flink, zo zie je in onderstaande video:
"Een eventuele aanval op de Kertsj-brug moet heel massaal zijn om effect te hebben", zegt defensiedeskundige Bolder. "Met heel veel raketten tegelijk, niet alleen meerdere Taurus-raketten, maar ook Storm Shadow’s. Alleen dan is er kans om door de Russische luchtverdediging te komen. De Taurus-raketten kunnen bij zo’n soort aanval essentieel zijn."
Aandringen om ze toch te leveren
Ook andere westerse landen zien het belang van de Taurus-raketten. Onder meer Groot-Brittannië en Frankrijk oefenen grote druk uit op Duitsland. Een aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat ook de Nederlandse regering er bij Duitsland op gaat aandringen om Taurus-raketten te leveren aan Oekraïne.
En ook in Duitsland zelf is de druk op de sociaaldemocratische bondskanselier Scholz groot. Zijn coalitiepartijen, De Groenen en de liberale FDP, zijn allebei voorstander van de Taurus-raketten voor Oekraïne. Ook oppositiepartij CDU/CSU wil het.
'Nee'
De oppositie diende daarom afgelopen week een voorstel in om de raketten aan Oekraïne te leveren. Maar De Groenen en de FDP gingen daar niet in mee.
De twee regeringspartijen leggen zich op dit moment nog bij neer bij de beslissing van bondskanselier Scholz. Want die heeft het laatste woord, omdat de Taurus-raketten 'chefsache' zijn, de hoogste baas beslist. En ondanks alle druk is dat laatste woord van Scholz: nee.