Partijen: regering moet aandringen op Duitse Taurus-raket voor Oekraïne
Nederland moet er bij Duitsland op aandringen om Taurus-kruisraketten te leveren aan Oekraïne. Die oproep doen D66 en NSC voorafgaand aan een Kamerdebat over ruim twee jaar oorlog in dat land. Als Duitsland blijft weigeren dat te doen moet het kabinet kijken of deze wapens via Nederland naar Oekraïne kunnen.
'Bunker-busters', oftewel bunkerbrekers, zo worden de Taurus-kruisraketten vanwege hun grote vernietigende kracht ook wel genoemd. Ze worden geproduceerd in Duitsland en hebben een reikwijdte van ruim 500 kilometer.
'Voorzichtigheid is geen zwakte'
Oekraïne kan deze wapens goed gebruiken in de strijd tegen de Russen. Maar Duitsland wil geen Taurus-raketten aan Oekraïne leveren. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz liet gisteren in de Bondsdag nog eens duidelijk weten hoe hij erover denkt. "Dit zijn langeafstandswapens die niet gebruikt mogen worden zonder de aanwezigheid van Duitse soldaten."
"Voorzichtigheid is geen zwakte", voegde hij daaraan toe. "Voorzichtigheid is iets waar inwoners van Duitsland recht op hebben." Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leveren wel soortgelijke raketten aan Oekraïne.
De druk op de Duitse regering neemt toe. D66 en NSC roepen het kabinet aan om ook bij Berlijn aan te dringen op leverantie van Taurus-raketten aan Oekraïne. "We willen graag dat de regering bekijkt of we de Duitsers kunnen overtuigen", zegt NSC-kamerlid Caspar Veldkamp.
'Russische stormram tegenhouden'
Blijft de Duitse regering bij haar weigering, dan moet het kabinet kijken of Berlijn de raketten aan Nederland wil verkopen, zodat ze van hieruit alsnog naar Oekraïne kunnen, zegt D66-kamerlid Jan Paternotte. "Om te zorgen dat we Oekraïne de raketten kunnen leveren die ze nodig hebben om de Russische stormram tegen te houden." Hij krijgt bijval van het CDA.
De bedoeling is goed, reageren de VVD en GroenLinks-PvdA. Maar ze vragen zich af of dit kans van slagen heeft. "Zonder toestemming van de Duitsers gaat dit natuurlijk nooit werken", zegt GL-PvdA-kamerlid Kati Piri. "En daarom ontbreekt het aan enige realiteitszin."
Veldkamp geeft de hoop nog niet op. "Misschien valt het de Duitsers zwaar om zelf dat besluit te nemen, maar laten ze het anderen wel graag laten doen." De Britse minister van Buitenlandse Zaken stelde onlangs ook al voor om Duitse Taurus-raketten aan te schaffen, zodat de Britten meer van hun eigen Storm Shadow-kruisraketten aan Oekraïne kan leveren.