Hof beslist vandaag over 20-jarige celstraf (voortvluchtige) Bouterse
Het Surinaamse Hof van Justitie beslist vandaag of de celstraf van 20 jaar voor Desi Bouterse blijft staan. De oud-president werd eind vorig jaar veroordeeld voor de Decembermoorden, maar zit niet in de gevangenis. Hij is voortvluchtig.
Vanmiddag beslist het Surinaamse Hof van Justitie in een besloten zitting over het lot van oud-president Desi Bouterse. Hij werd na een proces van meer dan zestien jaar afgelopen december veroordeeld en moet twintig jaar de cel in.
'Juridisch rookgordijn'
Het advocatenteam van Bouterse had bezwaar aangetekend tegen de rechtsgang van het jarenlange proces. Zij willen dat de straffen worden opgeschort tot de procedure bij de krijgsraad grondig is onderzocht.
Advocaat Gerard Spong, die betrokken was bij het onderzoek naar de Decembermoorden, zei begin dit jaar tegen Surinaamse media dat hun poging geen schijn van kans maakt. "Dit is paniekvoetbal", legde Spong uit, die sprak van een 'juridisch rookgordijn'.
Wat het hof ook beslist, de 78-jarige Bouterse zit op dit moment niet in de gevangenis. Hij moest zich in januari melden, maar kwam nooit opdagen. Zijn vrouw liet toen weten dat ze niet weet waar hij is:
Oud-president en oud-legerleider Bouterse werd veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden. Die vonden plaats in de nacht van 7 op 8 december 1982. Vijftien tegenstanders van het militaire bewind van Bouterse werden opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd.
Opsporingslijst Interpol
Naast Bouterse werden nog vier ex-militairen veroordeeld: Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery. Zij kregen een celstraf van 15 jaar. Ook Dijksteel is nog voortvluchtig.
Suriname heeft Bouterse inmiddels op de opsporingslijst van Interpol geplaatst. Er is een 'Red Notice' uitgevaardigd. Advocaat Sprong legde vorige week aan ABC Suriname uit dat het daardoor voor het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) makkelijker wordt om hem te vinden.
Wereldwijd hebben 196 landen zich aangesloten bij Interpol, dat ondersteuning biedt over de hele wereld. "Het is wereldwijd een behoorlijke hobbel voor criminelen om zich schuil te houden. De kans op ontdekking neemt aanmerkelijk toe", zei Sprong.