CIDI ziet enorme stijging meldingen antisemitisme: 'Vooral op scholen'
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt zich grote zorgen om de veiligheid van Joodse Nederlanders. In een jaar tijd is het aantal meldingen van discriminatie gestegen van 155 in 2022 naar 379 een jaar later. Belangrijkste aanleiding is volgens het CIDI de aanslag door Hamas op 7 oktober en de oorlog in Gaza die erop volgde.
Het CIDI noemt het nieuwe cijfer een 'historisch dieptepunt'. "Vooral op scholen nam het antisemitisme schrikbarend toe." En ook voor de aanslag van Hamas zag het CIDI al een toename van de meldingen. "Er was dus ook los van 7 oktober en de oorlog al een stijging van anti-Joodse incidenten te zien."
Jongetje bedreigd met mes
Het aantal incidenten op scholen was vijf keer hoger dan een jaar eerder. Joodse scholieren werden volgens het CIDI geconfronteerd met beledigingen, bedreigingen en zelfs met geweld. "Zoals een jongen die met een mes werd bedreigd."
Mark Rutte sprak eind maart ook over antisemitisme. Zijn reactie zie je in onderstaande video:
De 379 incidenten waren goed voor ongeveer een kwart van de 1550 meldingen die in 2023 bij CIDI zijn binnengekomen. "De overige meldingen haalden de Monitor niet, omdat ze niet of slechts deels voldeden aan de definitie van antisemitisme, alleen Israël-kritiek behelsden, of omdat niet onomstotelijk kon worden vastgesteld dat aan het incident een antisemitisch motief ten grondslag lag", laat het CIDI weten.
Ook meer meldingen islamofobie
Het aantal meldingen geeft volgens het CIDI wel aan dat het veiligheidsgevoel onder Joodse Nederlanders afneemt. "Het geeft grote reden tot zorg."
Niet alleen de meldingen van antisemitisme stegen vorig jaar. Ook waren er meer meldingen van islamofobie. Dat ziet Sjaak van der Linde, voorzitter van discriminatie.nl. Zij komen over twee weken met hun rapport.
"We zien wel degelijk een stijging van antisemitismemeldingen", zegt Van der Linde. "Beide groepen staan dus onder druk. En we weten ook dat beide groepen lang niet alles melden."
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner noemt het 'beschamend dat het zo ver heeft kunnen komen in ons land'. De jongste cijfers over Jodenhaat waarmee het CIDI is gekomen, bevestigen volgens hem al eerdere cijfers: "De situatie verslechtert zienderogen."
"Achter deze cijfers gaan schrijnende verhalen schuil van kinderen en volwassenen die belaagd en beschimpt worden vanwege hun Joodse identiteit. Dat is onacceptabel", zegt Verdoner. "Het is ijdele hoop te denken dat de geest vanzelf weer in de fles gaat. Er is actie nodig."
Pakkans vergroten
Het is volgens de NCAB vooral belangrijk dat de pakkans van daders wordt vergroot. "Mensen die zich schuldig maken aan antisemitisme denken wel twee keer na als de kans groot is dat ze bestraft worden." In heel de samenleving moet de kennis over Joden worden vergroot, want 'onbekend maakt onbemind', stelt Verdoner. En ook in het onderwijs verdient bijvoorbeeld de Holocaust volgens hem meer aandacht.