Argentijnse president Milei bezoekt Musk: 'Liefde op het eerste gezicht'
Ze waren al vrienden online, en gisteren kwam het ook tot een ontmoeting tussen de Argentijnse president en de eigenaar van onder andere X en Tesla. Javier Milei is fan van Elon Musk: "Bedankt voor alles wat je voor de wereld doet."
Gisteren bezocht Milei een Teslafabriek in Austin, in de Amerikaanse staat Texas. Hij kreeg een rondleiding, mocht een ritje maken in een Tesla Cybertruck en sprak met Musk.
Ook de Argentijnse ambassadeur in de VS, Gerardo Werthein, was aanwezig. Die omschreef de ontmoeting tussen Musk en Milei als 'liefde op het eerste gezicht'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Het zijn twee mannen met een groot ego die goed weten hoe publiciteit en media-aandacht werken", zegt hoogleraar Latijns-Amerika studies Michel Baud. Ook delen ze een voorliefde voor de vrije markt.
De ontluikende vriendschap tussen Milei en Musk speelde zich tot nu toe vooral af via X, voorheen Twitter. Zo noemde Milei Musk 'een held', en Musk spreekt op zijn beurt regelmatig zijn waardering uit voor het beleid van de Argentijnse president.
Argentijnse lithium
Bij de ontmoeting is het niet alleen over het belang van vrijemarktkapitalisme gegaan. "We hebben het ook gehad over investeringen in Argentijnse lithium", vertelde ambassadeur Werthein tegen de Argentijnse krant La Nacion.
Lithium is een belangrijke grondstof voor het maken van batterijen, en dus ook voor de elektrische auto's van Tesla. Het is ook een zeldzame grondstof: 92 procent van alle lithiumreserves bevindt zich in slechts vijf landen. Een van die landen is Argentinië, goed voor 12 procent van de wereldwijde reserves.
Tesla heeft dus een belang bij een goede relatie met Argentinië. Maar hoogleraar Baud denkt niet dat de autofabrikant nu directlithium uit Argentinië kan gaan importeren. "Argentinië heeft lithiumreserves, maar ze zijn nog niet ze ver met de delving. En Musk kan dat ook niet zelf gaan doen. Dus voordat je lithium uit de grond kan gaan halen, ben je wel een paar jaar verder."
Alhoewel het dus ver weg lijkt, zou een investering van Tesla wel interessant zijn voor Argentinië. De Argentijnse economie zit al jaren in het slop, en kampt met torenhoge inflatie.
Sinds de ultralibertaire Milei eind vorig jaar aan de macht kwam, probeert hij dat met drastische maatregelen te veranderen. Zo sneed hij in overheidssubsidies, perkte hij de rechten van arbeiders in en halveerde hij de waarde van de Argentijnse munt.
"Voorlopig gaat het nog niet beter met Argentinië. Sterker nog, omdat veel sociale programma's zijn geschrapt gaat het voor veel Argentijnen juist slechter", zegt Baud. Een lichtpuntje is dat de inflatie de afgelopen maand op 11 procent lag. Laag, voor Argentijnse begrippen.
"Met het bezoek aan Musk laat Milei zich zien als een onafhankelijke man, die de wereld intrekt", zegt Baud. "Hij doet het voor de publieke opinie." Verwacht dus nog geen Tesla megafabriek in Argentinië. Voor nu blijft het bij de foto's op X.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.