Droogte, hitte of veel regen

Weerfenomeen El Niño ten einde: 'Impact was groot'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWeerfenomeen El Niño ten einde: 'Impact was groot'
RTL

Het nationale weerbureau van Australië meldt het einde van El Niño, een weerfenomeen dat om de twee tot zeven jaar voorkomt en gemiddeld negen tot twaalf maanden duurt. El Niño begon in de zomer van 2023 en komt nu dus ten einde.

"El Niño is een tijdelijke natuurlijke variatie in het klimaat, waarbij de temperatuur van het zeewater in de Stille Oceaan toeneemt", zegt Heleen Ekker, klimaatspecialist van RTL Nieuws. "De impact van El Niño is groot. Dit komt bovenop de effecten van klimaatverandering." 

In grote delen van de wereld kan het effect van El Niño gevoeld worden. "Vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika." 

Wat precies het fenomeen El Niño is legden we vorig jaar uit in deze video. 

Het weerfenomeen zorgt wereldwijd voor extreem weer en natuurrampen.

Ekker: "Zo veranderen door El Niño windpatronen en komen lage- en hogedrukgebieden enigszins anders te liggen. Het kan daardoor zorgen voor extreem weer in sommige gebieden, zoals droogte, hitte of extreme regen. In Europa zijn de effecten van El Niño doorgaans klein."

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) meldde vorige maand dat El Niño langzamerhand aan het afzwakken was. "De verwachting is dat het zeewater in de Stille Oceaan nu minder zal afwijken van de gemiddelde temperatuur. Daardoor nemen ook de weerseffecten af", legt Ekker uit. 

Zorgen over ontbreken zee-ijs rond Antarctica en warme oceaan
Lees ook

Zorgen over ontbreken zee-ijs rond Antarctica en warme oceaan

In Nederland zijn er slechts minimale gevolgen van het fenomeen. "Wel blijkt uit onderzoek naar vorige El Niño's dat bij ons het voorjaar natter kan verlopen, door meer regen", zegt Ekker. 

Het Australische weerbureau meldt ook dat La Niña, de tegenhanger van El Niño, volgens sommige klimaatmodellen later dit jaar begint. "Bij een La Niña zijn de temperaturen van de Stille Oceaan in de buurt van de evenaar lager dan gemiddeld. Er komt dan meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. Doorgaans duurt La Niña één tot drie jaar."

Kou en meer regen

Ook dit zorgt weer voor weersveranderingen in bepaalde delen van de wereld. "Zo leidt een La Niña in het voorjaar vaak tot kouder weer in het noorden van Zuid-Amerika, en tot meer regen in delen van Azië, zoals de Filipijnen. Ook kan het in Brazilië natter dan gemiddeld zijn", legt Ekker uit. Voor Nederland zal La Niña weinig effect hebben. "Al lijkt het voor een iets droger voorjaar te zorgen."

Wanneer precies La Niña of de volgende El Niño begint is niet precies te voorspellen.