61 miljard

VS akkoord over steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 61 miljard

·Aangepast:
© Editorial / Imago Stock & People GmbHVS akkoord over steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 61 miljard
RTL

Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft een steunpakket van zo'n 61 miljard dollar voor Oekraïne goedgekeurd. De steun wordt als cruciaal gezien voor het land dat ruim twee jaar geleden werd binnengevallen door Rusland en sindsdien in oorlog is met dat land.

De Oekraïense president Zelensky liet eerder al meermaals weten dat zijn land extra steun flink kon gebruiken. Het voorstel is onderdeel van een pakket wetsvoorstellen ter waarde van 95 miljard dollar (ruim 89 miljard euro), dat ook hulp biedt aan onder meer Israël en Taiwan.

Het steunpakket voor Oekraïne wachtte al een tijd op goedkeuring van het door de Republikeinen gecontroleerde Huis. In februari kon een soortgelijk plan al op goedkeuring rekenen van de Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben. 

Republikeinen zijn het zat

Het was eigenlijk de bedoeling om deze miljardensteun voor Oekraïne al voor afgelopen kerst geregeld te hebben, zegt correspondent Erik Mouthaan. "Het duurde zo lang omdat steeds meer Republikeinen geen zin hebben in het sturen van tientallen miljarden naar Zelensky. Een kleine meerderheid van de Republikeinen heeft dit maanden kunnen traineren."

De hoogste Republikein van het land, de leider van het Huis van Afgevaardigden, moest persoonlijk zijn nek uitsteken om dit erdoorheen te krijgen, zegt Mouthaan. "Het kan zijn dat hem dat duur komt te staan en hij hierom wordt afgezet door pro-Trump-parlementsleden. Uit hoe moeilijk het was om dit pakket erdoorheen te krijgen, blijkt wel dat het steeds lastiger wordt om steun voor Oekraïne geregeld te krijgen. Voor veel Amerikanen moet er nu wel iets gebeuren: een groot Oekraïens offensief, of onderhandelingen over een staakt-het-vuren."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Eerder deze week beloofde demissionair minister-president Mark Rutte namens Nederland al 1 miljard euro aan Oekraïne. "Oekraïne heeft meer nodig om zichzelf te beschermen", zei Rutte daarover.

Verder gaat er ook volgend jaar 3 miljard naar Oekraïne aan militaire steun, aldus de premier. Ook wordt 400 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan de economie en infrastructuur van Oekraïne. 

Het land lag de afgelopen weken zwaar onder vuur van Rusland. "Oekraïne moet deze strijd winnen", twitterde de demissionair premier. "Voor hun en onze veiligheid." In deze video sprak Rutte zijn steun aan Oekraïne uit.

Rutte bezocht Oekraïne vorige maand namens Nederland. Hij ondertekende daar een tienjarige overeenkomst waarmee hij het land steun toezegde.
Lees meer over
Verenigde StatenOekraïne