Geen verdere escalatie

'Israël wilde Iran hard straffen, maar hield zich in na druk VS'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Xinhua News Agency'Israël wilde Iran hard straffen, maar hield zich in na druk VS'
RTL

Israël was vorige week van plan een veel grootschaligere aanval op Iran te plegen, maar schaalde die plannen af onder druk van de Verenigde Staten. Dat zeggen Israëlische functionarissen tegen The New York Times.

Israël zou ervoor hebben gekozen om een klein aantal drones en raketten af te vuren om een grote oorlog met Iran te voorkomen.

Israël vond dat het moest reageren op een aanval van Iran een paar dagen eerder. Teheran vuurde zo'n 300 raketten en drones af. Deze ongekende aanval deed het land als vergelding op een aanval van Israël op de Iraanse ambassade.

Anti-Israël-protest in Teheran.© EPA
Anti-Israël-protest in Teheran.

De Iraanse aanval werd gepareerd: vrijwel alles werd uit de lucht geschoten.

Volgens de NYT wilden Israëlische leiders aanvankelijk groots terugslaan. Ze zouden met gevechtsvliegtuigen militaire doelen hebben willen raken, ook in de buurt van hoofdstad Teheran.

Druk van Biden

Uiteindelijk zag Israël van de grote plannen af, vooral onder druk van de Amerikaanse president Joe Biden. Hij zou premier Benjamin Netanyahu hebben gebeld en erop hebben aangedrongen om de succesvolle luchtverdediging te presenteren als een overwinning die geen reactie meer nodig had. Ook de Britse en de Duitse buitenlandministers zouden die oproep hebben gedaan.

Na het telefoongesprek veranderde Netanyahu van standpunt. Hij koos voor een beperkte aanval met weinig schade. Israël heeft niet officieel de verantwoordelijkheid opgeëist. Iran wijst ook in het openbaar niet naar Israël en benadrukt vooral dat er weinig is geraakt.

Volgens de Israëlische functionarissen was het de bedoeling om te laten zien dat Israël in staat is om Iran te raken, maar is de hoop ook dat Teheran niet hoeft te reageren op zo'n kleine aanval. Iran heeft nog niet gedreigd met vergeldingsacties.

'Geest in de fles'

Midden Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam zegt dat zowel Iran als Israël op dit moment geen escalatie willen. "Of misschien zouden sommige mensen binnen regeringen het eigenlijk wel wíllen - maar ze weten dat de gevolgen niet te overzien zijn, en zeer nadelig voor beide landen en de hele regio."

Iran houdt zich momenteel koest, zegt Nagtzaam. "En Israël heeft geluisterd naar de oproep van vooral de VS om niet te heftig terug te slaan. Voor nu lijkt de geest terug in de fles. Maar het Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat, de Iraanse raket-en-droneaanvallen, dat wordt niet vergeten en ook niet vergeven. Er is weinig voor nodig om de spanning weer terug te krijgen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Aanval Iran op IsraëlIranIsraël