Meer uitkeringen

Minister maakt zich zorgen: 'Meer jonge mensen langdurig niet aan het werk door burn-out'

·Aangepast:
© ANPMinister maakt zich zorgen: 'Meer jonge mensen langdurig niet aan het werk door burn-out'
RTL

Meer mensen kunnen door mentale klachten niet meer werken en doen daarom een beroep op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, stelt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Dat zei ze vandaag in een debat in de Tweede Kamer. Ze zegt dat het vooral gaat om 'jongere mensen met burn-outs'.

"Als u mij nu vraagt: waar zit uw zorg, dan zit hij daar", zegt Van Gennip over deze groep. Ze vreest dat Nederland een 'burn-out-samenleving' wordt. Ze laat nader onderzoek doen naar de mensen die door mentale klachten arbeidsongeschikt raken.

Pas na twee jaar een uitkering

Er zijn veel jonge mensen die een WIA-uitkering aanvragen omdat ze een burn-out hebben. Zo'n uitkering krijg je als je door ziekte niet of minder kan werken en als je door ziekte niet je oude loon kunt verdienen.

Dat er nu meer WIA-aanvragen zijn, is veelzeggend. Mensen kunnen door hun burn-out lang niet werken: pas na twee jaar ziekte kunnen mensen een WIA aanvragen.

Een burn-out? 'Als we niet weten wat dat is, hoe kunnen we iemand dan helpen?'
Lees ook

Een burn-out? 'Als we niet weten wat dat is, hoe kunnen we iemand dan helpen?'

Het UWV ziet ook het totale aantal arbeidsongeschikten toenemen. In 2023 kwamen er 15 procent meer aanvragen binnen dan een jaar eerder. Dat is deels te verklaren, zegt Van Gennip: meer mensen werken, en door de hogere AOW-leeftijd werken ze langer door.

Een groot aandeel van de mensen onder de 40 die in 2023 een WIA-uitkering aanvroegen, heeft een psychische aandoening. Het UWV ziet ook veel arbeidsongeschikten in sectoren die een hoge werkdruk kennen.

"Op de trap zakte ik in elkaar."
Lees meer over
Burn-outPsychologieNederland