Erdogan wacht met steun voor Rutte als NAVO-topman: 'Hij laat hem nog even bungelen'
Mark Rutte heeft de steun van Turkije voor zijn kandidatuur als NAVO-topman nog niet binnen. De demissionair premier vloog vanmorgen op uitnodiging van de Turkse president Erodogan naar Turkije voor een gesprek, maar die sprak na afloop nog geen steun uit voor Rutte.
Rutte is veruit de voornaamste kandidaat om Jens Stoltenberg op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO, maar voor die benoeming is de steun van álle lidstaten nodig. Turkije is een van de weinige landen die nog geen steun hebben uitgesproken en doet dat dus ook nu nog niet.
'Huid duur verkopen'
"Erdogan laat Rutte nog bungelen", zegt verslaggever Pepijn Nagtzaam vanuit Turkije. "Erdogan heeft een lange geschiedenis van zijn huid duur verkopen. Hij wil altijd iets terug."
In dit geval is het de Turkse president vooral te doen om het buiten de deur houden van al te veel westerse bemoeienis met het Turkse beleid. "Waarschijnlijk wil hij nu niet meteen toezeggingen van de NAVO dat ze meedoen in zijn strijd tegen de PKK, wat hij ziet als de strijd tegen terreur, maar wel dat het Westen zich daar niet mee bemoeit."
Rutte wist dit alles ongetwijfeld ook al voordat hij naar Istanbul afreisde. Het is dan ook maar de vraag of hij verrast of zelfs teleurgesteld is in het uitblijven van Turkse steun. Aan Rutte zelf was na afloop in elk geval niets van teleurstelling af te lezen. Die kwam monter als altijd naar buiten en sprak van een goed gesprek. Pepijn Nagtzaam: "Het zijn allebei heel pragmatische leiders die elkaar al heel lang kennen. Ze weten hoe het spel gespeeld wordt."
Verwacht wordt namelijk dat Turkije uiteindelijk wel overstag zal gaan, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Een grotere horde is Hongarije. Dat land verzet zich ook tegen de kandidatuur van Rutte en heeft laten weten niet van plan te zijn het verzet snel op te geven."
Ondertussen wordt er achter de schermen flink druk uitgeoefend door de VS, veruit de belangrijkste stem in de NAVO, op Turkije en Hongarije om dat verzet op te geven. Schreinemachers: "Ze vrezen dat de opvolgingskwestie van Stoltenberg anders de NAVO-top begin juli zal overschaduwen. Dan komen de regeringsleiders in Washington bij elkaar om het 75-jarige bestaan van de NAVO te vieren. Het zou het aanzien van de NAVO geen goed doen als dan nog steeds niet duidelijk is wie in oktober de nieuwe secretaris-generaal wordt."
Het lijkt er dus op dat het Turkse tegenstribbelen grotendeels voor de bühne is, denkt Nagtzaam. Erdogans opstelling heeft dan ook alles te maken met de wens om gerespecteerd te worden. "Erdogan wil laten zien dat de wereld niet om Turkije heen kan."