Opvolger van Stoltenberg

Witte Huis schaart zich openlijk achter Rutte als NAVO-topman

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWitte Huis schaart zich openlijk achter Rutte als NAVO-topman
RTL

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter demissionair premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de Nederlandse kandidaat. Volgens hem zou Rutte een uitstekende leider zijn.

Ook Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zouden Rutte steunen om Jens Stoltenberg op te volgen als secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap.

Volgens persbureau Reuters denkt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rutte de meest geschikte opvolger is van Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt. "Rutte wordt zeer gerespecteerd binnen de hele alliantie, heeft zijn sporen verdiend op het gebied van defensie en veiligheid en zal ervoor zorgen dat de alliantie sterk en paraat blijft om te verdedigen en af te schrikken", zegt een anonieme bron binnen het ministerie ook tegen persbureau AFP.

'Heeft zijn sporen verdiend'

Ook een hoge Franse functionaris liet vandaag tegenover Reuters weten dat de Franse president Emmanuel Macron Rutte al in een vroeg stadium steunde. 

De concurrenten van Rutte 

Roemenië heeft vandaag de andere NAVO-leden laten weten zijn president, Klaus Iohannis, ook te willen voordragen als nieuwe topman van de NAVO, aldus Europese functionarissen. Volgens waarnemers bemoeilijkt de voordracht de inspanningen van andere bondgenoten om Rutte benoemd te krijgen.

Iohannis noemde het onlangs al 'ontoelaatbaar' dat geen van de topfuncties die dit jaar worden besproken naar iemand uit Oost-Europa gaat. NAVO-leden zouden zich daarom 'aan de kant gezet' voelen.

Eerdere concurrenten van Rutte waren de Estse premier Kaja Kallas (46) en de Letse buitenlandminister Krisjanis Karins (59). Hun kansen op de topfunctie worden steeds kleiner geacht. 

Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou het streven van Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden steunen. Dat bevestigde een woordvoerder van de Duitse regering volgens persbureau Reuters.

Steun van alle landen is nodig

Rutte lijkt bij de NAVO-landen vooralsnog favoriet voor de post. Gisteren meldde nieuwssite Politico op basis van bronnen binnen het bondgenootschap dat 20 van de 31 lidstaten hem steunen. Rutte heeft uiteindelijk de steun nodig van alle landen die bij de NAVO zijn aangesloten.

Wat als Rutte NAVO-baas wordt terwijl hij nog premier is? 'Ongekende situatie'
Lees ook

Wat als Rutte NAVO-baas wordt terwijl hij nog premier is? 'Ongekende situatie'

Dat Rutte de belangrijkste kandidaat is om Jens Stoltenberg op te volgen, was al langere tijd duidelijk. Rutte voldoet met zijn langdurige internationale ervaring als premier volledig aan het wensenlijstje van de NAVO. Er zijn daarnaast weinig andere kandidaten die op die ervaring kunnen leunen.

Geen verrassing

De steun van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en nu ook van de Verenigde Staten vandaag komt dan ook niet als een verrassing. De aanstelling van de nieuwe NAVO-baas zou op 4 april gebeuren als de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen komen in Brussel.

Gisteravond stelde ook oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer dat Rutte waarschijnlijk de nieuwe topman van de NAVO wordt. Hij denkt dat Rutte 'een hele goede kans maakt' om benoemd te worden. Als hij inderdaad benoemd wordt, creëert dat een 'ongekende situatie', vertelde hoogleraar staatsrecht Wim Voermans eerder aan RTL Nieuws. Hij is op dit moment namelijk nog demissionair premier. 

Lees meer over
Link in bio