Verslavende benzo's

'Nederlanders slikken slaap- en kalmeringsmiddelen veel te lang door'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Westend61 / Franci Leoncio'Nederlanders slikken slaap- en kalmeringsmiddelen veel te lang door'
RTL

Honderdduizenden Nederlanders slikken veel te lang verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen door, schrijft Trouw. In plaats van dat patiënten na twee weken met de medicijnen stoppen, krijgen ze vaak nog maandenlang herhaalrecepten.

De medicijnen vallen onder de groep benzodiazepinen, ook wel benzo's genoemd, en worden vaak voorgeschreven door de huisarts of door een psychiater. 

Langer dan een jaar geslikt

In 2023 slikten in totaal 125.100 mensen de pillen zelfs langer dan een jaar, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die Trouw en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico opvroegen. 

Daarnaast slikten 272.100 mensen de medicijnen voor ruim acht maanden en 410.300 mensen slikten ze langer dan vier maanden. 

'1 op de 20 tieners slikt slaapmiddel'
Lees ook

'1 op de 20 tieners slikt slaapmiddel'

Huisartsen mogen eigenlijk maar eenmalig maximaal tien tabletten voorschrijven. De werking van de benzo's neemt namelijk snel af, waardoor het risico om verslaafd te raken toeneemt. 

Werkdruk huisartsen

De richtlijn van het Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) stelt dat artsen 'chronisch gebruik' moeten aanpakken, zo schrijft de krant. Maar de huisarts is pas verplicht om met zijn patiënt afbouw te bespreken als er in drie maanden meer dan zestig dagen benzo's zijn geslikt.

De verwachting is dat het vaak niet tot deze gesprekken komt, omdat huisartsen te maken hebben met enorme werkdruk. Ook het NHG erkent dat er sprake is van 'knelpunten' bij het uitvoer van de richtlijn, omdat het veel tijd kost om patiënten te helpen afbouwen. 

"Onnodig langdurig gebruik is onwenselijk in verband met de mogelijke afhankelijkheid", zegt een woordvoerder van het het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport in een reactie op de SFK-cijfers over het gebruik van benzo’s in de krant. De oorzaak zoekt het ministerie vooral bij de drukbezette huisarts. “De werkdruk in de huisartsenzorg is hoog.”

Online-medicijnwereld

Eerder schreef RTL Nieuws ook al over de toename van het gebruik van de benzo's en dan met name over het gemak waarmee het medicijn online te verkrijgen is. 

Op die manier is een herhaalrecept van de huisarts niet eens nodig, maar de middelen die online worden aangeboden zijn vaak bewerkingen van benzodiazepines. Dit zijn geen geregistreerde medicijnen en ze zijn niet onderzocht, wat de risico's van het slikken van de pillen alleen nog maar groter maakt. 

Lees meer over
SlaapSlaapproblemenVerslavingNederland