Nieuws

Groet met poep: olifanten leggen een drol bij ontmoeting

·Aangepast:
© Getty ImagesGroet met poep: olifanten leggen een drol bij ontmoeting
RTL

Elkaar omhelzen, een hand of drie zoenen geven: mensen begroeten elkaar op verschillende manieren. Uit onderzoek van de universiteit van Wenen blijkt dat olifanten elkaar ook op verschillende manieren begroeten. Zo kunnen ze met de oren flapperen, geluiden maken en in sommige gevallen leggen ze zelfs een drol als ze een soortgenoot tegenkomen.

Onderzoekers van de universiteit van Wenen namen voor hun studie een groep olifanten onder de loep. Ze kwamen erachter dat de dieren maar liefst 1200 verschillende manieren hebben om elkaar te begroeten. En soms leggen ze daarbij een drolletje neer voor de ander. 

"Olifanten zijn eigenlijk net als wij hele intelligente en sociale dieren", zegt Peter Bleesing van Artis tegen Editie NL. "Het is voor olifanten, net als voor mensen, belangrijk om je kenbaar te maken en om te laten weten hoe het met je gaat." En olifanten hebben daar hebben daar heel veel middelen voor. Zo blijkt uit het onderzoek dat ze verschillende geluiden maken wanneer ze elkaar zien en dat ze op bepaalde manieren met hun oren flapperen. 

Peter Bleesing© Editie NL
Peter Bleesing

"Ze hebben een heel leuk orenspel, waarmee ze contact kunnen maken en laten zien hoe ze zich voelen." En dat kunnen ze ook met hun plas en poep. "Ze hebben een speciaal orgaan in hun gehemelte waarmee ze feromonen kunnen detecteren." Als olifanten aan elkaar willen laten weten hoe ze zich voelen dan kunnen ze even plassen of poepen. "Via de mest worden de feromonen afgegeven en daardoor laten ze weten hoe het met ze gaat."

Gelukkig kunnen mensen elkaar gewoon even vragen hoe het met de ander gaat. Al zijn er ook bij mensen talloze manieren om elkaar te begroeten, weet universitair docent animal behavior and cognition Anne Marijke Schel van de Universiteit Utrecht. "Hoe we elkaar als mensen begroeten is aan cultuur onderhevig", zegt ze tegen Editie NL. "Handen schudden kan verschillende uitvoeringen hebben, dat ligt ook aan de band die je met de andere persoon hebt. Vrienden kan je bijvoorbeeld een omhelzing geven, maar je kunt ook heel formeel handen schudden om de ander juist een beetje op afstand te houden."

Dieren hebben net als mensen ook verschillende manieren van begroeting. En elke manier heeft volgens Schel een andere betekenis. "Chimpansees kunnen bijvoorbeeld een soortgenoot een glimlach geven als teken van onderdanigheid, of angst voor de ander. Bij mensen is die glimlach waarschijnlijk geëvolueerd tot een gebaar van vriendelijkheid vanuit die onderdanige positie. En is het een vorm van erkenning en acceptatie."

Dieren kunnen met een begroeting ook juist hun grenzen aangeven. "Territoriumafbakening is een ander aspect van begroetingen bij dieren. Het is geen teken van acceptatie, maar om te laten weten: 'dit is mijn territorium'. Geluid maken kan hierbij een rol spelen om aan te geven dat ze aanwezig zijn en om zo hun territorium te markeren."

Lees meer over
OlifantEditie NL Link in bio