Nog nooit zoveel drugslabs ontdekt en ontmanteld in een jaar tijd
Nooit eerder ontdekte en ontmantelde de politie zoveel drugslabs in Nederland als het afgelopen jaar. Op 151 locaties in het hele land werden er productielocaties gevonden waar synthetische drugs, heroïne en cocaïne werden geproduceerd. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt.
De meeste productielocaties, 40 labs, werden ontdekt in de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant met 35 labs. Ook in de provincies Utrecht, Overijssel en Drenthe werden veel laboratoria opgerold, daar was relatief een grote stijging te zien. Binnen de provincie Friesland werd er vorig jaar geen enkele locatie opgerold.
De productielocaties varieerden van keukenlabs tot zeer grote drugslabs, waar op industriële wijze synthetische drugs, heroïne en cocaïne werden geproduceerd. Het is onduidelijk hoe het komt dat er een toename is in het aantal opgerolde drugslabs.
Opvallend is ook de grote stijging in de ontdekking van zogenoemde combinatie-drugslabs. Hierin worden meerdere soorten drugs tegelijkertijd geproduceerd. In 2022 werden er nog maar negen van dit soort locaties ontdekt, vorig jaar waren dit er 21.
Een combinatie van MDMA, amfetamine en metamfetamine werd het meeste aangetroffen. Dat komt volgens de politie omdat voor deze drugs dezelfde grondstoffen en hardware gebruikt kunnen worden.
In 2023 werden er ook weer meer productielocaties gevonden waar andere soorten drugs werden geproduceerd dan de 'traditionele drugs als MDMA en (met)amfetamine', zegt de politie. In vijf gevallen bleek het te gaan om de productie van 3-CMC en 4-CMC. Dat is een designerdrug met een opwekkend effect, waar volgens verslavingsinstituut Jellinek nog weinig over bekend is.
Op één locatie werd flakka geproduceerd
Op vier locaties werd ketamine bewerkt tot grote kristallen. De politie noemde het opvallend dat er in één drugslab werd geprobeerd om 'flakka' te maken. "Het leek hier te gaan om een productielocatie voor de regionale gebruikersmarkt."
Er is ook een daling in de cijfers te zien: vorig jaar zijn er weer minder hennepkwekerijen ontmanteld dan het jaar daarvoor. In 2022 waren het er 1604, vorig jaar ging het om 1230 kwekerijen. De daling past in een trend: het aantal ontmantelde hennepkwekerijen loopt al jaren terug.
Volgens de politie heeft dat meerdere oorzaken, onder meer omdat er weinig capaciteit zou zijn en minder prioriteit wordt gegeven aan het opsporen van de kwekerijen. Daarnaast zouden er ook signalen zijn dat hennep uit het buitenland geïmporteerd wordt.