Grensovergang moet open

Internationaal Gerechtshof: Israël moet offensief Rafah staken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPInternationaal Gerechtshof: Israël moet offensief Rafah staken
RTL

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties beveelt Israël direct te stoppen met de militaire operaties in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Het hof vindt dat Israël onvoldoende heeft gedaan om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen. De uitspraak is bindend.

Ook vindt het hoogste orgaan van de VN dat de grensovergang bij Rafah met Egypte geopend moet worden zodat hulpkonvooien Gaza kunnen bereiken en beveelt het Israël om waarnemers toe te laten tot het gebied. 

'Niet iets vrijblijvends'

De uitspraak is bindend, maar Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak te zullen aantrekken. Het hof heeft geen middelen om naleving af te dwingen. "Wat dat betreft is deze uitspraak een papieren werkelijkheid", zegt advocaat Geert-Jan Knoops."Maar deze uitspraak is wel bindend, het is niet iets vrijblijvends, en het komt van het hoogste juridisch orgaan dat we in de wereld hebben."

Daarom ook roept minister Hanke Bruins-Slot Israël op om de uitspraak na te leven.

Vandaag tussentijdse uitspraak in genocidezaak tegen Israël: dit moet je weten
Lees ook

Vandaag tussentijdse uitspraak in genocidezaak tegen Israël: dit moet je weten

Israël krijgt van het gerechtshof een maand de tijd om 'te rapporteren hoeveel voortgang' er is geboekt bij het opvolgen van de bevelen.    

'Situatie rampzalig'

De situatie in Rafah is op dit moment 'rampzalig', zei het in het Vredespaleis in Den Haag gevestigde hof vandaag. De humanitaire situatie in de stad is nijpend. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd of op de vlucht geslagen. De plek waar ze naartoe gaan is bovendien ook niet veilig genoeg.

Zo was de situatie in Rafah twee weken geleden.

Israël zegt dat de operatie in Rafah noodzakelijk is om Hamas te verslaan. Om die reden zegt het land genoodzaakt te zijn om door te vechten, ongeacht het oordeel van het hof

Naar de Veiligheidsraad

Zuid-Afrika, dat de zaak tegen Israël had aangespannen, zegt nu met de uitspraak in de hand naar de VN-Veiligheidsraad te stappen om Israël te dwingen zich aan de uitspraak te houden. De Veiligheidsraad heeft wél middelen om sancties af te dwingen. Als Israël een uitspraak van de Veiligheidsraad zou negeren, kan die in theorie besluiten tot militair ingrijpen. 

Tot nu toe heeft Israël altijd kunnen rekenen op een Amerikaans veto tegen al te ingrijpende resoluties. Kort na de uitspraak was er telefonisch overleg tussen de Israëlische minister Gantz en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. 

Lees meer over
Internationaal Gerechtshof [ICJ]Oorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlPalestijnse gebieden