Zusje weer bij moeder

Ernstig gewond meisje (10) woonde al ruim 2 jaar bij pleegouders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPErnstig gewond meisje (10) woonde al ruim 2 jaar bij pleegouders
RTL

Het 10-jarige pleegkind uit Vlaardingen dat ernstig gewond in het ziekenhuis ligt, woonde al meer dan 2 jaar bij haar pleegouders. Die zitten nu vast op verdenking van poging tot doodslag en zware mishandeling.

De twee 37-jarige pleegouders werden maandagochtend aangehouden. Zij zitten in volledige beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Vanmiddag werd bekend dat hun voorarrest met 14 dagen is verlengd. Behalve van zware mishandeling en poging tot doodslag worden ze verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving (iemand tegen zijn of haar wil vasthouden) en iemand in hulpeloze toestand brengen of laten.

Gedwongen uit huis

Eén van hen heeft het meisje zelf in de nacht van 20 op 21 mei zwaargewond en niet aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. Gisteren zei de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga te vrezen dat 'het niet goed afloopt' met het meisje. "Ze is nog niet bij bewustzijn."

Een bron dicht bij de familie zegt tegen RTL Nieuws dat het meisje samen met haar jongere zusje begin 2022 bij het stel uit Vlaardingen werd geplaatst. Een half jaar daarvoor, in oktober 2021, werden de kinderen gedwongen uit huis geplaatst.

Deze informatie staat in een brief van de William Schrikker Stichting, de instantie die het meisje bij het pleeggezin heeft geplaatst. Een woordvoerder van deze stichting kan dit uit privacy-overwegingen niet bevestigen.

Buurt wist van mishandeling meisje Vlaardingen: 'Dat arme kind kon nergens heen'
Lees ook

Buurt wist van mishandeling meisje Vlaardingen: 'Dat arme kind kon nergens heen'

Bij een gedwongen uithuisplaatsing besluit de kinderrechter of een kind ergens anders gaat wonen. Dat besluit geldt maximaal één jaar. Soms is er meer tijd nodig om de situatie thuis te verbeteren. Dan kan de rechter de uithuisplaatsing verlengen.

Zusje weer bij moeder

De kinderrechter maakt verschillende afwegingen. Zo kijkt hij naar de wet en naar de feiten en omstandigheden. De rechter kan een uithuisplaatsing alleen uitspreken als er voldoende reden voor is en dit in het belang van het kind is. Hoe dat bij dit gezin is gegaan, is niet bekend. 

De jongste dochter woont sinds april van dit jaar weer bij haar biologische moeder, zegt de bron dicht bij de familie. "Dit na een gezamenlijk traject van vijf maanden in een gezinshuis."

Buurtbewoners zijn aangeslagen over wat er zich allemaal in het pleeggezin heeft afgespeeld. Voor hen was het overduidelijk dat er mishandelingen plaatsvonden in het pleeggezin. Bij verschillende instanties zijn meldingen gedaan over het gezin. Het meisje zelf heeft ook aan mensen verteld dat ze werd mishandeld.

Onderzoek

Welke signalen en meldingen er zijn binnengekomen wordt momenteel nog onderzocht door de politie. "Ook dat onderzoek verdient grote zorgvuldigheid en kost tijd, rekening houdend met de ernst van de zaak en privacy van betrokkenen", zegt een woordvoerder van de politie.

Ook de William Schrikker Stichting, die het meisje bij het pleeggezin heeft geplaatst, zegt de zaak te onderzoeken. "We hebben een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gedaan en doen zoals gebruikelijk bij een calamiteit uitgebreid en zorgvuldig onderzoek. We snappen heel goed dat de situatie veel vragen oproept en zien ook de verhalen in de media. Omdat we nog niet alle feiten op een rij hebben en om het strafrechtelijk onderzoek niet te verstoren, kunnen we daar op dit moment niet op ingaan."