Incident in Wapse

Geen vervolging om doodschieten wolf, wel 'onjuist gehandeld'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ChromorangeGeen vervolging om doodschieten wolf, wel 'onjuist gehandeld'
RTL

Het Openbaar Ministerie gaat de mensen die betrokken zijn bij de zaak van de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. De zaken tegen burgemeester Rikus Jager, de locoburgemeester, een boer en zijn zoon, en een politieagent worden geseponeerd.

Dat heeft het OM bekendgemaakt. Wel is het OM kritisch op hoe de betrokkenen hebben gehandeld.

In arm gebeten

De wolf werd 9 juli vorig jaar doodgeschoten nadat hij op het terrein van een hobbyboer enkele schapen en geiten had aangevallen. De schapenboer werd in zijn arm gebeten door een wolf. Dat het dier werd doodgeschoten, was tegen het zere been van verschillende natuurbeschermingsorganisaties. Ze deden aangifte bij de politie. 

Volgens het OM hebben betrokkenen niet juist gehandeld. Zo volgde de boer en zijn zoon niet het advies op om het hek van het perceel open te zetten, zodat de wolf kon ontsnappen. Toen de man binnen het afrastering liep, is hij gebeten. "Door vervolgens de confrontatie aan te gaan met het wilde dier, zijn er gebeurtenissen in gang gezet waardoor de wolf uiteindelijk doodgeschoten is", stelt het OM.

Van aanval tot aangifte: dit is wat we weten over de wolf in Wapse
Lees ook

Van aanval tot aangifte: dit is wat we weten over de wolf in Wapse

Johan Moes, een bekende van de boer, schoot te hulp. Hij vertelde aan RTL Nieuws hoe de boer paniekerige geluiden bij zijn dieren vandaan hoorde komen. Een aantal schapen zou op dat moment al gewond zijn geweest: "Hij heeft een schop en een hooivork gepakt en samen met zijn zoon geprobeerd die schapen veilig te houden voor de wolf."

In onderstaande video vertelt Moes over het incident:

Johan hielp boer na beet wolf: 'Wil ik nooit meer meemaken'

De zaak tegen de boer en de zoon worden geseponeerd om gebrek aan bewijs. "En rekening houdend met de omstandigheden destijds". 

Besluit van loco-burgemeester

Uiteindelijk besloot de loco-burgemeester de wolf door de politie te laten doodschieten. Voorafgaand hieraan hadden de loco-burgemeester en de burgemeester een deskundige moeten raadplegen, meent het OM. Advies inwinnen van twee agenten vindt het OM niet voldoende. "Geen van hen had specifieke kennis over de wolf."

De burgemeester, loco-burgemeester en politieagent worden niet vervolgd omdat zij strafrechtelijke immuniteit hebben. "Het OM is van mening dat hun handelen valt onder de uitvoering van een exclusieve bestuurstaak, waardoor strafrechtelijke vervolging niet mogelijk is."

Het weiland waar de wolf werd doodgeschoten.© ANP
Het weiland waar de wolf werd doodgeschoten.

De wolf is een beschermde diersoort. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag die worden gedood. Bijvoorbeeld als een acute levensbedreigende situatie ontstaat voor mensen. Of als het gaat om een zogenoemde probleemwolf. Maar daar was in dit geval geen sprake van, vindt het OM.

De Faunabescherming laat weten een procedure te beginnen om het OM alsnog te verplichten tot vervolging. Ook Animal Rights kijkt hiernaar. Daarnaast overweegt de dierenwelzijnsorganisatie een zaak bij de bestuursrechter aan te spannen en een klacht bij de Europese Commissie in te dienen.

Lees meer over
Animal RightsWolfDrenthe