Kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia zeer klein, GGD past testbeleid aan

De Centra Seksuele Gezondheid van de GGD, ook wel bekend als de soa-poli's gaan niet meer standaard testen op chlamydia bij mensen zonder klachten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze soa maar een hele kleine kans op verminderde vruchtbaarheid met zich meebrengt. De GGD wil met dit nieuwe beleid overbehandeling en antibiotica-resistentie voorkomen.
Van chlamydia werd lange tijd gedacht dat het een belangrijke veroorzaker was van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste chlamydia-infecties vanzelf verdwijnen, zonder blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid en vruchtbaarheid. Testen en behandelen van infecties zonder symptomen draagt daarom niet bij aan de gezondheid.
Vanaf januari 2025 wordt er niet meer standaard op de soa getest. "Dat de GGD'en stoppen met testen op chlamydia als er geen symptomen zijn, is heel goed nieuws. Bij Soa Aids Nederland vinden we het belangrijk om iedereen goed te informeren en de laatste wetenschappelijke inzichten te volgen. Veel mensen zijn jarenlang bang geweest voor de negatieve gevolgen van deze soa. Deze nieuwe inzichten laten dus ook zien dat die angst voor een groot deel ongegrond is. Het is belangrijk om mensen niet onnodig bang te maken," laat Hanna Bos, arts Maatschappij & Gezondheid bij Soa Aids Nederland weten.
Zwanger worden
Volgens het RIVM, dat de richtlijnen maakt, blijkt uit recent onderzoek dat vrouwen die een chlamydia-infectie hebben gehad, evenveel kans hebben om zwanger te worden dan vrouwen die geen chlamydia-infectie hebben gehad. Wel kan het iets langer duren om zwanger te raken.
Van de personen die besmet zijn met chlamydia ervaart ongeveer een derde klachten.
klachten bij chlamydia zijn onder andere: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer of andere afscheiding dan normaal of pijn tijdens seks.
Ondanks deze nieuwe inzichten en het nieuwe beeld van chlamydia, blijft volgens SOA Aids Nederland het van groot belang om soa te voorkomen. "Daarvoor is het belangrijk dat mensen condooms blijven gebruiken en zich op soa’s blijven testen."
SOA
Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële soa in Nederland. In 2023 hadden van de mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid ( CSG (Centrum Seksuele Gezondheid)) van de GGD 24.048 chlamydia. Hiervan had 33 procent klachten en 67 procent niet.
Chlamydia komt het vaakst voor bij jongeren onder de 25 jaar. Ook komt het vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen.
Bron: RIVM