Populair afslankmedicijn Wegovy niet vergoed: 'Niet te verantwoorden'
Het populaire afslankmiddel Wegovy, dat bedoeld is voor mensen met overgewicht, moet volgens Zorginstituut Nederland niet in het basispakket opgenomen worden. Het instituut zegt dat het vergoeden van het medicijn op dit moment 'maatschappelijk niet te verantwoorden' is.
Het instituut stelt in een advies aan minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat Wevogy, een geneesmiddel met de werkzame stof semaglutide, bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen. Maar: "Er zijn grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Er zijn risico's, ook voor het zorgbudget."
1,3 miljard
Vergoeding van semaglutide als middel tegen overgewicht en obesitas kan een enorme hap uit het zorgbudget nemen. De kosten kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro per jaar.
Voor diabetespatiënten is dat middel al op de markt onder de merknaam Ozempic. Zo'n 7 miljoen mensen in Nederland hebben overgewicht. Van hen heeft 14 procent ernstig overgewicht, oftewel obesitas: een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger. BMI is een berekening van wat een gezond gewicht is in verhouding tot iemands lengte.
Het geneesmiddel is door de fabrikant geregistreerd voor patiënten met een BMI vanaf 27 en ten minste 1 aandoening die samenhangt met het gewicht. Dat betekent dat in Nederland dan zo'n 4 miljoen mensen in aanmerking komen voor het medicijn. Het Zorginstituut 'heeft grote vraagtekens bij het ziektemodel dat de fabrikant gebruikt voor zijn berekeningen'.
Verantwoord afbouwen
Er is volgens de instelling ook meer onderzoek naar het middel nodig, 'omdat er ook nog veel onbekend is'. Zo kan nog niet worden vastgesteld bij welke patiënten semaglutide tot de meeste gezondheidswinst leidt. Ook zijn er geen studies naar het verantwoord afbouwen van het middel als iemands gewicht voldoende is afgenomen.
Verder is niet bekend of langdurig gebruik blijvend effectief is. "Al deze informatie is nodig om te kunnen berekenen of het geneesmiddel kosteneffectief is", zegt het instituut.
Ook wordt gewezen op het wereldwijde tekort aan semaglutide. Die stof is belangrijk voor diabetespatiënten omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Maar er is een run op ontstaan sinds enkele jaren geleden bekend werd dat het middel helpt om af te vallen. Hierdoor is het diabetesmedicijn Ozempic moeilijk verkrijgbaar. "Daarom is het belangrijk om scherp te bepalen welke mensen het meeste baat hebben het geneesmiddel", zegt het Zorginstituut.