Advocaat die slachtoffers 'bangalijst' Utrecht bijstaat, doet aangifte van afpersing
Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD.
In die krant vertelt Brouwer dat de aanleiding voor de aangifte een bericht op Telegram is waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het 'exposen' door, zou in het bericht staan.
Brouwer zegt niet te weten wie er achter het statement op Telegram zit. Ze zegt tegen het AD dat de politie onderzoekt waar het bericht vandaan komt. De politie liet gisteravond aan persbureau ANP weten geen reactie te kunnen geven.
Eerder dit jaar gingen twee 'bangalijsten' rond – 'banga' staat in straattaal voor 'slet' – met foto's, namen en contactgegevens van Utrechtse studentes. Op de lijsten werd ook gesproken over de seksuele prestaties van Utrechtse studentes.
Naar aanleiding van de eerste lijst, die circuleerde onder leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), zetten de Hogeschool en Universiteit Utrecht de subsidie aan de Utrechtse vereniging voorlopig stop. Het USC-bestuur schorste de betrokken leden voor onbepaalde tijd.
Sommigen pas 18 jaar oud
Een familielid van één van de slachtoffers schreef eerder een open brief over de impact van de lijst. "Je bent inderdaad momenteel geen stabiele factor, maar is er iemand die dat gek vindt? Jij bent en blijft mijn grote voorbeeld, ook al zie je dat zelf nu niet zo. Ik denk aan al die keren dat jij mij advies gaf, alle keren dat jij mij hielp en me nog zal helpen."
Op de lijst stonden telefoonnummers en adressen van de vrouwen. Sommigen waren pas 18 jaar oud.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.