Democratische Partij

Wie steunt Biden nog wél? 'De partijtop is nu ook tegen hem'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Kent Nishimura / AFPWie steunt Biden nog wél? 'De partijtop is nu ook tegen hem'
RTL

De Democratische Partij in de VS maakt zich grote zorgen over de geschiktheid van Joe Biden als presidentskandidaat. Op papier wordt hij gesteund door veel prominente Democraten, maar achter de schermen is er veel twijfel. Wie staat er nog vierkant achter de president?

De afgelopen weken maakten steeds meer prominente leden van de Democratische Partij zich zorgen om het kandidaatschap van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De New York Times houdt inmiddels een teller bij van hoeveel Democratische politici openlijk hun twijfels of afkeuren uitspreken over Biden. De teller staat momenteel op slechts 21 van de 283 Democratische afgevaardigden, senatoren en gouverneurs. De meeste andere Democraten steunen Joe Biden officieel nog wel, maar op de achtergrond brokkelt die steun hard af.

"Bijna iedereen in de Democratische partij heeft wel twijfels over Joe Biden", zegt Amerikakenner Kenneth Manusama. "Achter de schermen is er gewoon heel veel twijfel, en er zijn maar weinig mensen die publiekelijk zeggen: ik sta helemaal achter Biden."

Belangrijke Democraten vragen Biden zich terug te trekken
Lees ook

Belangrijke Democraten vragen Biden zich terug te trekken

Ook correspondent Erik Mouthaan ziet dat er binnen de Democratische Partij veel onenigheid is. "De partijtop is nu ook tegen Joe Biden. Dat hebben ze gewoon gecommuniceerd aan journalisten. In het verleden zagen we iedere keer als het geopperd werd dat de partijleiders tegen Biden zouden zijn, dat zij gewoon op camera zeiden: nee, we staan achter Biden. Dat doen ze nu niet."

Kopstukken zijn tegen

"Chuck Schumer, de voorzitter van de Democraten in de Senaat, en Hakeem Jeffries, de leider in het Huis van Afgevaardigden, ontkennen de berichten niet", zegt Mouthaan. "Dat geeft aan dat de kopstukken in de partij zich nu tegen de presidentskandidaat hebben gekeerd."

Chuck Schumer zou Biden achter gesloten deuren hebben gevraagd zich terug te trekken. Een woordvoerder van Schumer noemt het bericht 'loze speculatie', maar ontkent het niet helemaal. Ook de voormalige Democratische fractieleider Nancy Pelosi, een vrouw met veel macht binnen de partij, zou het niet meer in Biden zien zitten.

Ook oud-president Barack Obama zou Biden liever zien vertrekken. "Obama's groeiende scepsis over het vermogen van zijn vriend om herverkiezingen te winnen is een van de slechtst bewaarde geheimen in Washington", schrijft CNN. Officieel heeft Obama zijn twijfels nog niet uitgesproken.

'Risico niet nemen'

Bidens eigen team in het Witte Huis lijkt nog wél helemaal achter de president te staan, vertelt Mouthaan. "Die zijn woedend. Die zeggen: Joe Biden heeft Donald Trump al een keer verslagen, en hij gaat het gewoon nog een keer doen. Als je kijkt naar de landelijke peilingen, daar loopt Biden maar 2 of 3 procent achter op Trump. Nou, dat valt de komende vier maanden nog wel in te halen."

Mouthaan legt uit dat veel Democraten bang zijn om niet alleen het presidentschap te verliezen, maar vervolgens ook hun meerderheid in de Senaat. "Ze willen in ieder geval één van de kamers van het parlement vasthouden, zodat Trump niet volledig zijn eigen gang kan gaan."

"Als Donald Trump met een Republikeinse meerderheid aan de macht komt, dan denken Democraten dat rechten worden afgepakt van minderheden en dat de democratie wordt uitgehold. Daarom voelt het extra heftig voor hen, en zeggen ze: we kunnen het risico van Joe Biden niet nemen."

Ondanks de druk uit zijn eigen partij lijkt Joe Biden te willen aanblijven als kandidaat. Hij heeft de Democratische voorverkiezingen al gewonnen, en op basis daarvan zou hij ook de Democratische presidentskandidaat moeten worden.

De Democratische Partij houdt van 19 tot 22 augustus een bijeenkomst, de Democratic National Convention (DNC), waarop officieel een kandidaat wordt genomineerd voor de verkiezingen. In principe wordt Joe Biden daar bevestigd als kandidaat, tenzij hij zichzelf terugtrekt.

'Niemand kan hem dwingen'

"Biden moet zelf moet aangeven of hij vertrekt of niet", legt Manusama uit. "Niemand kan hem formeel dwingen zijn kandidatuur in te trekken. Dat moet Biden echt zelf doen. De hele geruchtenmolen die er nu is, de berichten die nu worden gelekt en de mensen die echt publiekelijk pleiten voor de intrekking van Bidens kandidatuur, dat is allemaal om druk uit te oefenen op Biden om zelf die beslissing te nemen. Heel veel moet op de achtergrond gebeuren, omdat Democraten hun eenheid zoveel mogelijk willen bewaren."

De Democratische Partij zal snel de knoop moeten doorhakken of Joe Biden haar presidentskandidaat wordt, of toch iemand anders. Voor de DNC in augustus moet duidelijk zijn of Biden doorgaat als kandidaat, of dat er toch nog een andere kandidaat komt. Amerika gaat op 5 november naar de stembus, maar de kandidaten moeten al ruim van tevoren bekend zijn.

Partij in chaos

Ook de partij van Biden wil snel duidelijkheid krijgen, zodat de hele partij zich kan richten op het winnen van de verkiezingen. "De Democratische Partij is gewoon in chaos op dit moment", zegt Mouthaan. "Elke week dat dit langer duurt is schadelijk. Het komt ook niet stevig over richting kiezers, terwijl de Republikeinen nu juist laten zien hoe verenigd ze achter Trump staan."

Bekijk hieronder hoe Joe Biden na zijn slechte debat tegen Donald Trump weer van zich af beet:

Lees meer over
Joe BidenDemocratische Partij (Verenigde Staten)Amerikaanse verkiezingenVerenigde Staten