Twaalf dode tieners

Libanon wil onafhankelijk onderzoek naar raketaanval Golanhoogten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / dpa Picture-AllianceLibanon wil onafhankelijk onderzoek naar raketaanval Golanhoogten
RTL

Libanon heeft aangedrongen op een internationaal onderzoek naar de raketaanval op de stad Majdal Shams in de door Israël geannexeerde Golanhoogten. Bij die aanval werden twaalf jongeren gedood.

Volgens het Israëlische leger zou gisteren een raket van Iraanse makelij zijn afgeschoten door een Hezbollah-militie die vervolgens terechtkwam op het veldje waar de tieners aan het voetballen waren. Hezbollah liet weten verschillende aanvallen te hebben uitgevoerd op militaire doelen in Israël, maar ontkende het speelterrein onder vuur te hebben genomen.

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bou Habib vroeg op X om een internationaal onderzoek om de waarheid boven tafel te krijgen over de aanval.

Aanvallen Israël en Hezbollah zetten conflict op scherp, maar 'ze willen geen escalatie'
Lees ook

Aanvallen Israël en Hezbollah zetten conflict op scherp, maar 'ze willen geen escalatie'

De buitenlandminister zei te verwachten dat de aanval 'is uitgevoerd door een andere organisatie dan wel dat het een vergissing is geweest van Israël of Hezbollah'. Hij herhaalde dat Libanese groeperingen 'alleen militaire doelen' bestoken en absoluut geen burgers.

Bou Habib riep tevens op tot 'volledige en allesomvattende toepassing' van resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad. Deze resolutie maakte in 2006 een einde aan de oorlog tussen Israël en Hezbollah en riep het Libanese leger en de VN-vredesmacht uit tot de enige strijdkrachten in Zuid-Libanon.

Elf van de twaalf kinderen en tieners werden vandaag begraven.
Lees meer over
HezbollahLibanonIsraël