Spanning loopt op

Israël bombardeert flat Libanon, lot van Hezbollah-doelwit nog onduidelijk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP / Hussein MallaIsraël bombardeert flat Libanon, lot van Hezbollah-doelwit nog onduidelijk
RTL

Israël heeft een appartementencomplex in de Libanese hoofdstad Beiroet gebombardeerd. Volgens de Israëlische krijgsmacht IDF is Hezbollahcommandant Fuad Shukr daarbij gedood. Het zou een vergelding zijn voor de aanval op Majdal Shams, waarbij twaalf tieners omkwamen. Bronnen rond Hezbollah hebben de dood van Shukr niet bevestigd. Zij meldden eerder aan persbureaus AFP en Reuters dat hij gewond was geraakt, maar de aanval had overleefd.

De aanval komt terwijl de spanningen tussen Israël en Hezbollah een kookpunt hebben bereikt. Afgelopen weekend werden 12 kinderen tussen de 10 en 16 jaar oud gedood bij een raketaanval in de door Israël bezette Golanhoogten. Daarop liet Israël al snel weten terug te willen slaan. 

Dat lijken ze nu te doen met de raketaanval op het appartementencomplex. Volgens de Israëlische krijgsmacht, de IDF, zou de aanval zijn gericht 'op de commandant die verantwoordelijk was voor de moord op de kinderen in Majdal Shams'. Dat schrijft de IDF in een verklaring op X. Zij zeggen Shukr uitgeschakeld te hebben met een 'gerichte, op inlichtingen gebaseerde uitschakeling' met straaljagers.

Daarbij kwamen volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid ook drie mensen om het leven, onder wie twee kinderen. Er zouden 74 mensen gewond zijn geraakt. Naar overlevenden onder het puin wordt nog gezocht.

Aanvallen Israël en Hezbollah zetten conflict op scherp, maar 'ze willen geen escalatie'
Lees ook

Aanvallen Israël en Hezbollah zetten conflict op scherp, maar 'ze willen geen escalatie'

Shukr heeft volgens de IDF sinds 1985 meerdere hoge posities bekleed bij Hezbollah. Vanuit die rol zou hij volgens Israël verantwoordelijk zijn geweest voor 'de dood van talloze Israëli's en buitenlanders over een jarenlange periode'.

'Nog veel onduidelijk'

Hezbollah beaamde dit weekend raketten te hebben afgeschoten op Israëlische militaire doelen, maar ontkende verantwoordelijk te zijn voor de dood van de kinderen. 

Midden Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam benoemt dat de aanval niet onverwacht komt. "Libanon zette zich al een paar dagen schrap. Wat we nu weten is dat een Israëlische drone drie raketten heeft afgevuurd op het gebouw in Beiroet. Dat gebouw heeft behoorlijk grote schade, is op beelden online te zien. Maar of het doelwit van Israël is geraakt, is niet duidelijk. Ook is het niet duidelijk of er burgerslachtoffers zijn gevallen bij de aanval." 

De ravage is goed te zien op onderstaande beelden:

"Israël heeft de afgelopen dagen vaker gezegd dat ze zouden terugslaan na die raketaanval waarbij 12 jongeren werden gedood", zegt Nagtzaam. "Dat ze zo snel al zeggen dat zij achter deze aanval zitten, is wel opmerkelijk. Meestal doen ze dat niet. Mogelijk is dat om onzekerheid bij zowel Libanese als Israëlische burgers over hun veiligheid weg te nemen. Het is gek om te zeggen zo vlak na zo'n aanval, maar het lijkt dat Israël hiermee zegt: 'Voor ons hoeft het niet verder te escaleren'. Omdat het een doelbewuste aanval op een individu is."

Verdere escalatie

Of het ook daadwerkelijk niet verder escaleert, is volgens Nagtzaam afhankelijk van de eventuele tegenreactie van Hezbollah, nu er bekend is dat er ook burgerslachtoffers zijn gevallen bij de Israëlische aanval.

De afgelopen dagen zette Libanon zich al schrap voor een aanval. Verschillende andere landen, zoals Duitsland, riepen hun burgers dan ook op het land te verlaten. Ook verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Transavia, schrapten hun vluchten naar de Libanese hoofdstad. 

De Israëlische aanval werd gisteravond al door de Libanese premier Najib Mikati veroordeeld. Hij sprak van 'flagrante Israëlische agressie'. Iran, dat Hezbollah steunt, noemt de aanval een 'wrede en misdadige daad van de zionistische misdaadbende', verwijzend naar de Israëlische regering. Hamas spreekt van een 'gevaarlijke escalatie'.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, die Joe Biden hoopt op te volgen als president, heeft op de aanval gezegd dat Israël het recht heeft 'zichzelf te verdedigen tegen een terroristische organisatie, en dat is precies wat Hezbollah is'.

Jeanine Hennis-Plasschaert is 'zeer bezorgd' over de aanval, laat haar kantoor weten. De Nederlandse oud-minister is speciaal coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Ze 'onderstreept opnieuw dat er geen militaire oplossing' is voor dit conflict.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
HezbollahExplosieLibanonIsraël